Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

«Παράφρων» ο μακελάρης της Νορβηγίας σύμφωνα με τον δικηγόρο του – “Πόσους σκότωσα;” τον ρώτησε

ΦΩΤΟ REUTERS

Ισχυρά φάρμακα για να είναι σε εγρήγορση καθώς εκτελούσε το τρελό σχέδιό του είχε πάρει ο μακελάρης της Νορβηγίας. Είναι παράφρων και ψυχρός είπε ο δικηγόρος του, “με ρώτησε πόσους σκότωσε”.

«Όλη η υπόθεση δείχνει πως είναι παράφρων. Είναι ψυχρός και χωρίς καμία συναίσθηση των πράξεών του. Δείχνει να μισεί οτιδήποτε δημοκρατικό». Έτσι περιγράφει τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ο άνθρωπος που έχει αναλάβει –ίσως κατ’ εντολή του κράτους- την υπεράσπιση του 32χρονου που σκόρπισε τρόμο και θάνατο την περασμένη Παρασκευή στη Νορβηγία.

Ο Γκέιρ Λιπσταντ, δικηγόρος του Μπρέιβικ, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο 32χρονος είχε πάρει ισχυρά φάρμακα πριν τις επιθέσεις για να βρίσκεται σε εγρήγορση. Θεωρεί μάλιστα ότι η σφαγή που διέπραξε ήταν απαραίτητη καθώς «βρίσκεται σε 60ετή πόλεμο». Όπως είπε, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ήταν: “πόσους σκότωσα;”!

«Λυπάται που έπρεπε να το κάνει, αλλά το θεώρησε απαραίτητο για να ξεκινήσει η επανάσταση στο δυτικό κόσμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που τον συνέλαβαν, ο Μπρέιβικ είναι ήρεμος. «Πιστεύει σε ένα πόλεμο όπου μπορεί ο καθένας να κάνει τέτοια πράγματα, χωρίς ενοχή».

«Εξεπλάγη που σώθηκε, καθώς πίστευε ότι θα σκοτωνόταν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια ή μετά την επιχείρηση στο νησί και πιστεύει επίσης ότι θα σκοτωθεί στο δικαστήριο», είπε επίσης ο δικηγόρος του μακελάρη.

Επιμένει ότι ανήκει σε ένα αντιισλαμικό δίκτυο που έχει δύο οργανώσεις στη Νορβηγία και αρκετές άλλες στο εξωτερικό. Αρνείται πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά στην αστυνομία. Για αυτό ίσως και οι αρχές δεν πείθονται και θεωρούν πως ο Μπρέιβικ έχει δράσει μόνος του.

Για την ώρα, ο Μπρέιβικ βρίσκεται αποκλεισμένος από όλα: δεν ξέρει τι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις, δεν ξέρει για την πορεία των 150.000 ανθρώπων στο Όσλο ή για το μίσος που νιώθουν οι Νορβηγοί για εκείνον.

Ο Λίπσταντ πρόσθεσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας. Προς αυτή την απόφαση προσανατολίζεται πάντως ο ίδιος και όπως είπε, αν ο Μπρέιβικ διαφωνήσει, θα πρέπει να βρει άλλο δικηγόρο. Ο 32χρονος πιστεύει ότι «είναι ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια».

Όπως είπε ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, αν οι ψυχιατρικές εξετάσεις δείξουν ότι ο κατηγορούμενος είναι ψυχικά ασθενής δεν θα μπορέσει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Ο καλύτερος φίλος του ήταν Πακιστανός – Πως έγινε εχθρός των μουσουλμάνων;
Όλες οι αναφορές για τον 32χρονο Μπρέιβικ έχουν μια συνισταμένη: ήταν μοναχικός και κλειστός τύπος. Όχι πάντα βέβαια. Σε νεαρή ηλικία, ο μακελάρης της Νορβηγίας χαρακτηριζόταν «το παιδί της μαμάς». Ο χωρισμός των γονιών του και το γεγονός πως από το 1995 δεν είχε καμία επαφή με τον πατέρα του, τον επηρέασαν βαθιά.

Ο καλύτερος φίλος των παιδικών του χρόνων ήταν ένας μετανάστης από το Πακιστάν. Πως τελικά έγινε ο Μπρέιβικ εχθρός των μουσουλμάνων και έβαψε τα χέρια του με αίμα αθώων; Κάνεις δε μπορεί να το ξέρει με απόλυτη σιγουριά.

Στην εφηβεία του έκανε παρέα με μέλη πακιστανικών συμμοριών. Ισχυρίζεται όμως ότι τουλάχιστον 8 φορές τον έδειραν και μια από αυτές του έσπασαν τη μύτη. Τότε αποφάσισε να επικεντρωθεί στο σχολείο. Κλείστηκε στον εαυτό του και σταδιακά άρχισε να πιστεύει ότι οι μετανάστες καταστρέφουν τη χώρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρκα και οστά παίρνουν τα θύματα του μακελάρη 

Μόνος του έδρασε ο μακελάρης – Ετσι κάνουν οι μαζικοί δολοφόνοι, λέει η αστυνομία

Ποιος είναι ο Έλληνας σύνδεσμος του μακελάρη της Νορβηγίας;

Η ακροδεξιά και η Ευρώπη μετά τον μακελάρη

Δεν ήταν μόνος ο μακελάρης της Νορβηγίας – «Ήθελα να σώσω την χώρα από τους μουσουλμάνους” είπε στους δικαστές

Συγκλονίζει ο πατέρας του μακελάρη: «Καλύτερα να είχε αυτοκτονήσει!»

Αναθεώρησαν τον απολογισμό του μακελειού: 76 για την ώρα οι νεκροί της Νορβηγίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε