Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των κρατών της Δυτικής Αφρικής

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρόσκειται στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού,Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Δυτικής Αφρικής (UEMOA), ζήτησε σήμερα από τον Αλασάν Ουατάρα, που αναγνωρίζεται ως πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού στο εξωτερικό, να “διορίσει” ένα νέο διοικητή της κεντρικής της τράπεζας μετά την παραίτηση ενός συνεργάτη του Λοράν Γκμπάγκμπο, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

Αυτό το αίτημα περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της UEMOA στην διάρκεια της οποίας παραιτήθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (BCEAO), Φιλίπ Ανρί Ντακουρί Ταμπέ, υπήκοος της Ακτής Ελεφαντοστού, που πρόσκειται στον απερχόμενο Πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο.

Ο  Ντακουρί-Ταμπλέ “υπέβαλε ο ίδιος” την παραίτησή του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών των οκτώ χωρών-μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής (UEMOA), της οποίας η BCEAO είναι η εκδοτική τράπεζα.

Η θέση του ως διοικητής της BCEAO, θέση που κατείχε εδώ και δύο χρόνια, είχε γίνει αφόρητη την επομένη των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Κατηγορήθηκε ότι δεν συμμορφώθηκε προς την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της UEMOA, που ελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου, να δώσει στον Αλασάν Ουατάρα, πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, όλες οι εξουσίες να διαχειρίζεται τις υποθέσεις που σχετίζονται με αυτό το θεσμικό όργανο και με την BCEAO.

Ωστόσο, 60-100 δισεκατομμύρια φράγκα CFA (91,5 έως 152,4 εκατ, ευρώ) εκταμιεύτηκαν από την BCEAO υπέρ του καθεστώτος Γκμπάγκμπο από τότε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε