Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο περιφερειάρχης της Σικελίας

Παραιτήθηκε ο περιφερειάρχης της Σικελίας

Ο Μόντι την προηγούμενη εβδομάδα είχε πεί πως αν χρεοκοπήσει η Ιταλία, τη μεγαλύτερη ευθύνη θα φέρει η Σικελία.

Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου άγγιξε σήμερα το 6,50%.
Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για την οικονομία της χώρας, όπως τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης.

«Πρόκειται να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου στις 31 Ιουλίου. Οι τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά. Στο διάστημα αυτό, δεν θα γίνουν επιπλέον έξοδα, δεν θα γίνουν σπατάλες», δήλωσε ο Λομπάρντο μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Σικελό περιφερειάρχη «το πρόβλημα του νησιού αφορά την ρευστότητα και την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων από την κυβέρνησης της Ρώμης, η οποία σήμερα διέθεσε άλλα 280 εκατομμύρια για τον τομέα της υγείας, εκτός από τα τετρακόσια εκατομμύρια που καταβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα».

Στις 15 Ιουλίου, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας Ίβαν Λο Μπέλο είχε υποστηρίξει ότι «η Σικελία είναι η Ελλάδα της Ιταλίας, με έλλειμμα που μπορεί να ξεπερνά και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, για τα οποία κάνουν λόγο οι επίσημες εκτιμήσεις».

Μετά, ο Μάριο Μόντι είχε ζητήσει από περιφερειάρχη Λομπάρντο να παραιτηθεί, για να μπορέσουν να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που σχετίζονται με έκτακτες, κρατικές, οικονομικές βοήθειες.

Πολλοί αναλυτές κατηγορούν τον Λομπάρντο για συνεχείς προσλήψεις, υψηλόβαθμων, συχνά, υπαλλήλων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως και δεκάδων οδηγών και εργαζομένων που μεταφέρουν επιστολές στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εποχή του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Δεν απολύω απολύτως κανέναν. Ας φροντίσει να μας δώσει, η κυβέρνηση της Ρώμης, τα εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ που μας χρωστά», είχε απαντήσει ο περιφερειάρχης του Παλέρμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σικελία υπεύθυνη για τη “χρεοκοπία” της Ιταλίας

Η Σικελία “βόμβα” στα θεμέλια της ιταλικής οικονομίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε