Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παραλίγο να πιάσουν τον Καντάφι! – Τον έχασαν για λίγα λεπτά

Σύμφωνα με το περιοδικό Paris Match ο Μουαμάρ Καντάφι την Τρίτη πέρασε τη νύχτα σε ένα διαμέρισμα στην καρδιά της Τρίπολης.

Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, όπως λέει το περιοδικό, αναφέρουν ότι στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Μουαμάρ Καντάφι βρισκόταν σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο κέντρο της Τρίπολης και πέρασε εκεί πάνω από μια νύχτα.
Όμως μέχρι να φτάσουν εκεί οι διώκτες του είχε και πάλι εξαφανιστεί. Από τα στοιχεία που βρέθηκαν αποδεικνύεται ότι όντως ήταν εκεί.

Έχει πολύ χρυσό στα χέρια του

Ο Μουάμαρ Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να “δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος”, τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα.

“Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος”, τόνισε ο λίβυος τραπεζίτης, ο οποίος έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη λιβυκή εξέγερση.

“Πριν, ο Καντάφι προσπαθούσε απεγνωσμένα να πωλήσει το χρυσό. Ένας φίλος μου, ο οποίος δεν είναι Λίβυος, μου είπε πριν από καιρό ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καντάφι ήλθε σε επαφή μαζί του προτείνοντας να τού πωλήσει 25 τόννους χρυσού. Τού συνέστησα να αρνηθεί και ο φίλος μου αρνήθηκε αμέσως, ωστόσο αυτή είναι μια σαφής ένδειξη”, πρόσθεσε.

“Δεν έχουμε ανάγκη από δωρητές, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα”, υπογράμμισε ωστόσο ο τραπεζίτης, σύμφωνα με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους υπολογίζονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την τύχη του Καντάφι, ο Μπενγκντάρα εκτιμά ότι ή έχει κατευθυνθεί προς τα σύνορα με την Αλγερία ή προς την πόλη Σέμπχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεζάν, στα σύνορα με το Νίγηρα, το Τσαντ και την Αλγερία, όπου η φυλή των Καντάντφα έχει ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο.

Σήμερα θα αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι είναι “πιθανή” μια απόφαση του ΟΗΕ για αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας.

“Το εμπόδιο φαίνεται ότι είναι η Νότια Αφρική. Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου”, τόνισε ο Φοξ στο BBC.

“Πρέπει να τους πούμε ότι είναι σαφές πως ο λιβυκός λαός έχει πάρει θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου, ότι έχει πάρει θέση υπέρ της ελευθερίας και της δυνατότητας ν΄αποφασίσει για το μέλλον του και ακόμα πρέπει να τους πούμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Νότια Αφρική ο λαός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τον τερατισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ”, υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

“Ελπίζω ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει πως ο λιβυκός λαός έχει πλέον λάβει θέση υπέρ της ελευθερίας του και ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρειάζεται το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Λιβύης”, υπογράμμισε ο Φοξ.

Ανθρωπιστικό δράμα στα σύνορα – Εισιτήριο για λίγους από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Ένα πλοίο που έχει σταλεί για να απομακρύνει ξένους από την Τρίπολη έλαβε σήμερα το πρωί την άδεια να μπει στο λιμάνι έπειτα από αναμονή δύο ημερών λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και εκφράζονται ελπίδες ότι θα μπορέσει να αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους ξένους, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πλοίο θα αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους μετανάστες”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο είχε φτάσει την Τρίτη στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, αλλά δεν είχε μπει στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας. Έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει 300 μετανάστες.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το συνολικό αριθμό των μεταναστών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τρίπολη, ο IOM αναφέρει πως πολλές χιλιάδες εξ αυτών ζήτησαν βοήθεια τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως ήδη πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να περάσουν τα σύνορα με την Τυνησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε