Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παραλύει η Γαλλία από το σφοδρό κύμα απεργιών

REUTERS
Προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια δημιουργήθηκαν σήμερα στη Γαλλία για δεύτερη ημέρα λόγω της απεργίας κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Μόνο ένα από τα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας κυκλοφορούν και περίπου τέσσερα στα δέκα περιφερειακά τρένα, σύμφωνα με την εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.
 
Τα δρομολόγια του Eurostar προς τη Βρετανία εκτελούνται κανονικά, οκτώ στα δέκα τρένα αναχωρούν για Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ η ίδια αναλογία ισχύει και για τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς Γερμανία και Ελβετία. Μόνο στη διάρκεια της νύχτας δεν έγινε κανένα δρομολόγιο.
 
Στο Παρίσι, τα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων και των τραμ εκτελούνται “κανονικά ή σχεδόν κανονικά” και στον προαστιακό κυκλοφορεί ένα στα δύο τρένα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της RATP.
 
Χθες Τρίτη, οι κινητοποιήσεις κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, οι τέταρτες μέσα σε ένα μήνα, έσπασαν κάθε ρεκόρ συμμετοχής.
 
Τα γαλλικά συνδικάτα ψηφίζουν σήμερα για την παράταση της απεργίας στους κρατικούς σιδηροδρόμους σε διαμαρτυρία για το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού τομέα, ενώ 8 από τα 12 διυλιστήρια της χώρας έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία διακοπής της λειτουργίας τους, χωρίς συνέπειες μέχρι στιγμής.

Τα συνδικάτα, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή στις χθεσινές διαμαρτυρίες ανήλθε σε 3,5 εκατομμύρια, ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες ψηφοφορίες σήμερα από τοπικές συναθροίσεις σε όλη τη Γαλλία δείχνουν ότι υπάρχει υποστήριξη για την παράταση της απεργίας στον κρατικό τομέα των σιδηροδρόμων.

“Σχεδόν οι μισές από τις συναθροίσεις ψήφισαν. Όλες ψήφισαν υπέρ της παράτασης της απεργίας”, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT.

Παράλληλα στον τομέα των καυσίμων οι εργαζόμενοι από συνολικά 11 από τα 12 γαλλικά διυλιστήρια μετείχαν χθες στην απεργία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ όπως ανακοινώθηκε σε 8 από αυτά έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία διακοπής της λειτουργίας τους. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις τις ερχόμενες εβδομάδες αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε