Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παραλύει η Ιταλία – Στους δρόμους το μεγαλύτερο συνδικάτο

Ξεκίνησαν στις δέκα το πρωί τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος) οι απεργιακές κινητοποιήσεις του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, κατά των έκτακτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με την οκτάωρη αυτή πανιταλική απεργία, το Cgil απορρίπτει την δέσμη μέτρων–την οποία θεωρεί αναποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη–και εστιάζει τις επικρίσεις του στο άρθρο οκτώ του πακέτου έκτακτων παρεμβάσεων λιτότητας.

Πρόκειται για το άρθρο που ορίζει ότι σε περίπτωση που τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπογράψουν σχετική συμφωνία, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται πιο εύκολα, χωρίς την λεγόμενη εύλογη αιτία (giusta causa), ενώ οι εγγυήσεις διατήρησης της θέσης εργασίας θα παραμείνουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία, συμμετέχει στην κύρια πορεία του συνδικάτου, στην ιταλική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία σαφή εικόνα σχετικά με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της, γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να ξανασυζητηθούν με στόχο την ανακατανομή του οικονομικού βάρους συνολικά».

«Όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα, πρέπει να αρχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη», τόνισε η Καμούσο. Στην σημερινή απεργία και στις διάφορες πορείες που οργανώθηκαν σε όλη την χώρα, συμμετέχουν και τα κόμματα της ιταλικής κεντροαριστεράς–το Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραμματέα του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ιταλία των Αξιών με τον πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το Αριστερά και Ελευθερία, του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα.

Τα δυο άλλα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, Cisl και Uil, δεν στηρίζουν την σημερινή πανιταλική κινητοποίηση, και διαμέσου των επικεφαλής τους, τονίζουν ότι «πρόκειται για υπερβολικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες, διότι κανείς δεν θέλει να αρχίσει να απολύει ανεξέλεγκτα τους εργαζόμενους».

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, προσπαθεί να οριστικοποιήσει την όλη δομή των έκτακτων μέτρων, πριν την ψήφισή τους από την γερουσία της Ρώμης που θα αρχίσει να εξετάζει το σχετικό διάταγμα σήμερα το απόγευμα.

Όπως τονίζουν παρατηρητές θεωρείται ενδεικτικό της όλης έντασης και των τριβών της κεντροδεξιάς κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας, από την επίσημη παρουσίαση τους, στις 13 Αυγούστου, μέχρι σήμερα, δέχθηκαν δεκάδες αλλαγές και τροποποιήσεις.

Σε μια προσπάθεια τέλος να περιορίσει τις ενδοκυβερνητικές έριδες και να ευνοήσει τον διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με έκκλησή του, ζήτησε «να ενισχυθούν, στην γερουσία, τα μέτρα που παρουσιάσθηκαν στις 13 Αυγούστου, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους».

Ο ιταλός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το ανησυχητικό μήνυμα που φθάνει από την σημαντική αύξηση της διαφοράς απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ιταλία κρίνεται η τύχη της ευρωζώνης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε