Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Παραμένει το χάος στις ευρωπαϊκές μεταφορές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κατάσταση χάους εξακολουθεί να επικρατεί στον τομέα των αερομεταφορών εξαιτίας της ηφαιστειακής σκόνης που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ειδική άδεια στη Lufthansa να πετάξει, ξεκίνησε πτήσεις και η KLM.

Αεροσκάφη και επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι, οι αεροπορικές εταιρίες ζητούν να τους επιτραπεί να κάνουν ταξίδια, ώστε να μην μεγαλώσει η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί το τελευταίο πενθήμερο. Δεδομένης όμως της θεαματικής μείωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ισλανδία, η Lufthansa ετοιμάζεται να πετάξει.

Η KLM πάντως ξεκίνησε ήδη πτώσεις και τρία αεροσκάφη απογειώθηκαν απόψε από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με προορισμούς τη Σανγκάη, το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη. Ο γερμανικός αερομεταφορέας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει 50 υπερατλαντικές πτήσεις και να… επαναπατρίσει 15.000 επιβάτες της καθώς εξασφάλισε ειδική άδεια. Την ίδια ώρα, ο εναέριος χώρος της Βρετανίας παραμένει κλειστός, κάτι που ο γενικός διευθυντής της British Airways, Γουίλι Γουόλς, χαρακτήρισε ανώφελο.

«Η ανάλυση που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής καθώς και οι αναλύσεις των δοκιμαστικών πτήσεων που έχουν πραγματοποιήσει και άλλες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν νέες αποδείξεις ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως στον εναέριο χώρο είναι ανώφελοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΒΑ. Ο βρετανικός, εναέριος χώρος, πάντως, θα μείνει κλειστός τουλάχιστον ως την Τρίτη.

Η Δανία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι παρατείνει το κλείσιμο του εναέριου χώρου της τουλάχιστον μέχρι Τρίτη στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), όμως διατήρησε ανοιχτό τον εναέριο χώρο της πάνω από τα 35.000 πόδια.

Η αεροπορική εταιρεία Air France, εκτίμησε σήμερα ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν “ανεπαρκείς” αφού διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο πέντε δοκιμαστικές πτήσεις που είχαν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της. 
Ανακοίνωσε δε ότι θα επαναλάβει πλήρως τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από τα παρισινά αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλί και οι αποψινές πτήσεις για το Παρίσι θα προσγειωθούν την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα, αν και με μερικές καθυστερήσεις.
Οι περισσότερες εσωτερικές πτήσεις θα γίνουν κανονικά από το Παρίσι και οι ευρωπαϊκές πτήσεις από το Σαρλ ντε Γκώλ θα επαναληφθούν από τις 13.00, ώρα Ελλάδος. 

Η αρχή των αεροπορικών μεταφορών της Τουρκίας άνοιξε πλήρως σήμερα όλη την αεροπορική ζώνη της χώρας που είχε κλείσει λόγω του καπνού από το ηφαίστειο της Ισλανδίας.

Το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας, Ελσίνκι-Βάνταα, θα κλείσει ξανά στις 17.00 GMT, μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας που ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο. Επίσης, το αεροδρόμιο του Τούρκου, το οποίο είχε επίσης ανοίξει, θα κλείσει, ενώ εκείνο της Τάμπερε-Πιρκάλα θα παραμείνει ανοιχτό όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα (21.00 GMT).

Η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου σταδιακά τα αεροδρόμια της και να δημιουργήσει αεροδιάδρομους για το Παρίσι. Οι αεροδιάδρομοι προς την γαλλική πρωτεύουσα θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί τοπική ώρα, την Τρίτη, για να επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες να επαναφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιβατών από το εξωτερικό. 
Η Ιταλία πρόκειται να ανοίξει το σύνολο του εναέριου χώρου της από τις 09.00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη. Σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι εσωτερικές πτήσεις και θα ακολουθήσουν οι διεθνείς.

Η εθνική αεροπορική υπηρεσία της Πολωνίας, στο μεταξύ, ξανάκλεισε τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας. Η αεροπορική εταιρεία LOT ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ώρα Ελλάδας. Αντίθετα, οι εναέριοι χώροι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας άνοιξαν ξανά.

Στον Καναδά 9 πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν. Πρόκειται για τις πρώτες πτήσεις εσωτερικού που ακυρώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Την ίδια στιγμή, η EasyJet εκτιμά ότι η καθήλωση των αεροσκαφών της εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης της έχει κοστίσει ήδη περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι θα χάνει περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μέρα που θα παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Βλάβη στους κινητήρες Νατοϊκών F-16 την ώρα που οι ιδιωτικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να “πετάξουν”!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε