Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Παραμύθια” της… Κολομβίας λέει ο Τσάβες

ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος Τσάβες χαρακτήρισε “παραμύθι” τις κατηγορίες της Κολομβίας ότι στο έδαφος της χώρας του βρίσκονται “χιλιάδες Κολομβιανοί αντάρτες”.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες απέρριψε τις κατηγορίες της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε περί του ότι η χώρα του ανέχεται την παρουσία ανταρτών χαρακτηρίζοντάς τις “κακόγουστη φάρσα” και πρόσχημα για μια πιθανή εισβολή δυνάμεων της Κολομβίας και των ΗΠΑ στη χώρα του.
 
Μια ημέρα μετά την διάρρηξη των διμερών σχέσεων με την Κολομβία, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ουρίμπε “όργανο του ιμπεριαλισμού” των ΗΠΑ.
 
Μιλώντας σε συνάντηση συνδικαλιστών από χώρες της αμερικανικής ηπείρου στο Καράκας, ο Τσάβες επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει στοχοποιήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στη Λατινική Αμερική.
 
“Τώρα η Κολομβία έχει γίνει μια μεγάλη βάση των Γιάνκηδων”, είπε, αναφερόμενος στην διμερή συμφωνία που συνήψαν Ουάσινγκτον και Μπογοτά το 2009 κι επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν κολομβιάνικες βάσεις.
 
Ο Τσάβες –ο οποίος είχε καταφέρει να ανατρέψει απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του το 2002 και έχει καταγγείλει αρκετές φορές απόπειρες δολοφονίας του– έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η συμφωνία αποτελεί απειλή για τη χώρα του.
 
Ο ηγέτης της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι χάρτες που παρουσίασε η Κολομβία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) για να “αποδείξει” ότι αντάρτες των οργανώσεων FARC και ELN έχουν “στρατόπεδα” στο έδαφος της χώρας δεν έχουν καμιά βάση.
 
“Όλο αυτό το παραμύθι ότι εδώ στη Βενεζουέλα βρίσκονται κι εγώ δεν ξέρω πόσες χιλιάδες τρομοκράτες. . . αυτό το ψέμα είναι η τέλεια δικαιολογία για να επιχειρηθεί μια εισβολή στη Βενεζουέλα”, είπε. Μια τέτοια επίθεση θα πυροδοτούσε “έναν 100ετή πόλεμο”, συνέχισε, τονίζοντας: “ας μας προστατεύσει ο Θεός από έναν τέτοιο πόλεμο. . . Θέλουμε ειρήνη στην Κολομβία, θέλουμε ειρήνη μεταξύ μας”. Είπε ακόμη ότι οι αντάρτες θα πρέπει να “επανεξετάσουν την στρατηγική του ένοπλου αγώνα”.
 
“Δε νομίζω ότι οι συνθήκες στην Κολομβία θα επέτρεπαν [στους αντάρτες] να καταλάβουν την εξουσία στο προβλεπτό μέλλον”, δήλωσε, κι υπογράμμισε ότι άλλες ένοπλες παρατάξεις στη Λατινική Αμερική μεταμορφώθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κέρδισαν την εξουσία διαμέσου εκλογών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε