Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρατείνεται η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ μιας παράτασης κατά 10 με 15 χρόνια της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, σε σχέση με την προβλεπόμενη παύση της λειτουργίας τους το 2021.

Μια παράταση 10 – 15 ετών είναι “τεχνικά ορθολογική”, δήλωσε η καγκελάριος βασιζόμενη στην έκθεση των ανεξάρτητων συμβούλων που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Η έκθεση αναλύει κυρίως το οικονομικό κόστος της παράτασης διάρκειας ζωής των εργοστασίων και τα επακόλουθα από τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό “Focus”και την εφημερίδα Στούτγκαρτερ Τσάιτουνγκ “τα πιο συμφέροντα αποτελέσματα” των διαφόρων σεναρίων παράτασης και εκμετάλλευσης των πυρηνικών εργοστασίων καταγράφονται “ανάμεσα στα 12 με 20 χρόνια”.

Το σταδιακό κλείσιμο των 17 αντιδραστήρων (ορισμένοι είναι εκτός λειτουργίας επί χρόνια λόγω επισκευαστικών εργασιών) που υπάρχουν σε 12 πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία είχε προγραμματιστεί για το 2021 από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (1998-2005).

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει στο εκλογικό της πρόγραμμα ότι θα εξετάσει την παράταση της ημερομηνίας αυτής, κυρίως για να δοθεί ο χρόνος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παραλάβουν τη σκυτάλη από την πυρηνική ενέργεια.

Οι επιλογές του κλεισίματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων, της συνέχισης της λειτουργίας τους ή της παράτασης ζωής τους, είναι μείζον πολιτικό θέμα στο Βερολίνο. Η συζήτηση, όσον αφορά στις προϋποθέσεις για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια είναι τεταμένη, με την κοινή γνώμη να αντιτίθεται στην ατομική ενέργεια και τους κολοσσούς στο ενεργειακό τομέα να εναντιώνονται σε σχέδιο επιβολής φορολογίας στο πυρηνικό καύσιμο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το 56% των Γερμανών αρνείται εκμετάλλευση των πυρηνικών εργοστασίων πέραν του 2012.

Οι Πράσινοι έχουν καλέσει σε μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε