Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Παραθυράκι στο πακέτο λιτότητας για να γλιτώσει από το πρόστιμο!

REUTERS
Για άλλη μία φορά ο Σίλβιο πήγε να κάνε το θαύμα του. Όμως μετά την κατακραυγή, η διάταξη αποσύρθηκε και η Fininvest θα καταβάλει τα 750 εκατ. ευρώ
Θύελλα έχει ξεσπάσει στην Ιταλία από την προσπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να περάσει στο πακέτο λιτότητας των 47 δισ. δολαρίων ένα μέτρο με στόχο να αποφύγει να πληρώσει η εταιρεία του Fininvest πρόστιμο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις καταγγελίες από την αντιπολίτευση και τον Τύπο για το μέτρο που προέβλεπε την αναστολή οποιασδήποτε πληρωμής του προστίμου έως ότου ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία των εφέσεων, ο Μπερλουσκόνι με ανακοίνωσή του απέσυρε το μέτρο χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί το είχε περιλάβει στο πακέτο λιτότητας.
 
«Είναι προφανές ότι κοιτάμε τη χιλιοστή κατάχρηση εξουσίας από τον Μπερλουσκόνι που χρησιμοποιεί τον νόμο για το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι.
 
Η Fininvest διατάχθηκε πριν από δύο χρόνια να πληρώσει 750 εκατ. ευρώ σε αντίπαλη εταιρεία με την κατηγορία της διαφθοράς στην εξαγορά του εκδοτικού οίκου Mondadori τη δεκαετία του 1990. Η απόφαση για την έφεση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, αλλά η εταιρεία του Καβαλιέρε δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ από το πρόστιμο. Το πακέτο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ενωσης Καταναλωτών, πρόκειται να κοστίσει σε κάθε ιταλική οικογένεια 729 ευρώ τον χρόνο.
 
Οπως τονίζει η Ενωση, ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένες συντάξεις, ενώ οι περικοπές θα πλήξουν και τέσσερα εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, που θα χάσουν, ετησίως, 1.300 ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της περίθαλψης, κάθε οικογένεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, πρόκειται να καταβάλει 75 ευρώ στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας προκειμένου να καλύψει τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση. Ενα επιπλέον κόστος που, σύμφωνα με την ιταλική Ενωση Καταναλωτών, θα συμβάλει στη μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών, είναι και η αύξηση των φόρων επί της βενζίνης κατά πέντε λεπτά του ευρώ το λίτρο.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», μέσα στο 2012 περισσότεροι από δύο χιλιάδες δήμοι πρόκειται να αποφασίσουν αύξηση των τοπικών φόρων, ενώ η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «ενίσχυση» του φόρου προστιθέμενης αξίας – που σήμερα είναι της τάξης του 19% – μέσα στην επόμενη τριετία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε