Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρατυπίες και παρανομίες στις πληρωμές της Ε.Ε. προς κράτη μέλη

Παρατυπίες και παρανομίες στις πληρωμές της Ε.Ε. προς κράτη μέλη

Στο 3,9% των πληρωμών της ΕΕ προς τα κράτη μέλη εντοπίσθηκαν παρατυπίες και παρανομίες, επισημαίνει στην έκθεσή του για το 2011 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

Ειδικότερα το 2011 η ΕΕ δαπάνησε 129,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 80% περίπου των οποίων για τις πολιτικές στους τομείς της γεωργίας και της συνοχής, στο πλαίσιο των οποίων η ευθύνη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ επιμερίζεται μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Το ΕΕΣ διαπίστωσε υπερβολικά πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κονδύλια της ΕΕ είτε δεν πέτυχαν τον στόχο τους είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα εξετασθέντα συστήματα ελέγχου των κρατών μελών και της Επιτροπής υπήρξαν μόνον μερικώς αποτελεσματικά όσον αφορά τη διασφάλιση της κανονικότητας των πληρωμών, ενώ δεν αξιοποιήθηκε πλήρως η δυνατότητά τους να αποτρέπουν ή να εντοπίζουν και να διορθώνουν τα σφάλματα αναφέρει το ΕΕΣ τονίζοντας ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση όσον αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο των κονδυλίων της ΕΕ.
Κατά την εκτίμηση του ΕΕΣ, το ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες στην ομάδα πολιτικής Αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον, αλιεία και υγεία, τον τομέα δαπανών που ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σφάλματος, ήταν 7,7 %. Το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος για την ομάδα πολιτικής Περιφερειακή πολιτική, ενέργεια και μεταφορές παρέμεινε υψηλό, ήτοι 6,0 %.
Επί σειρά ετών το ΕΕΣ ζητεί απλούστερα καθεστώτα δαπανών με σαφέστερους στόχους, ευκολότερα μετρήσιμα αποτελέσματα και αποτελεσματικότερους από οικονομική άποψη μηχανισμούς ελέγχου. Η διατύπωση των συστάσεων του ΕΕΣ συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση των νομοθετικών προτάσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ.
«Το μήνυμα της φετινής ετήσιας έκθεσης είναι ανάλογο με αυτό των προηγούμενων ετών, φέτος ωστόσο έχει περισσότερη σημασία από ποτέ. Καθώς τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης δέχονται σοβαρές πιέσεις, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο οι πόροι της ΕΕ να δαπανηθούν αποδοτικότερα και κατά τρόπο που να εστιάζει καλύτερα στους επιδιωκόμενους στόχους», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Βίτορ Καλντέιρα. «Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στη θέσπιση αποτελεσματικότερων κανόνων σχετικά με τον τρόπο χρησιμοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ, τους οποίους πρέπει να εφαρμόζουν ορθά τόσο τα ίδια όσο και η Επιτροπή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα, προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προς όφελος των πολιτών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times:ΗΠΑ-Από την κάλπη στο γκρεμό – Οικονομία

Παράνομο το ”κούρεμα” για την ΕΚΤ – Οικονομία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε