Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρέδωσε την εξουσία ο Μουμπάρακ, αναλαμβάνει ο στρατός

ΦΩΤΟ REUTERS

– Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ
– Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τα επόμενα βήματα για να «ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα του λαού»
– Έξαλλοι πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ και όλες τις άλλες πόλεις
– Διαβάστε ποιος είναι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Αίγυπτο 30 χρόνια

Οι στιγμές που ζει η Αίγυπτος είναι ιστορικές. Όχι μόνο γιατί ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία. Αλλά γιατί «υπέκυψε» στην πίεση των διαδηλωτών, που επί 18 μέρες απαιτούσε το τέλος του καθεστώτος του.

«Τα καταφέραμε» ήταν η πρώτη αντίδραση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ μόλις ο Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου αλλά και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό και όχι από τον ίδιο. Ο αντιπρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ αρεστός στο λαό. Αντίθετα από το στρατό.

«Στο όνομα του φιλεύσπλαχνου Θεού, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Αίγυπτος, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί και έχρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρμόδιο για τις υποθέσεις της χώρας. Ας μας βοηθήσει όλους ο Θεός» ανέφερε το σύντομο μήνυμα του Σουλεϊμάν.

Σχεδόν δυο ώρες μετά τις ανακοινώσεις εκ μέρους του αντιπροέδρου ήρθε και η επίσημη δήλωση του στρατού. «Έχουμε επίγνωση του μεγέθους και της σοβαρότητας των αιτημάτων του λαού να εφαρμοστούν ριζικές αλλαγές. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μελετά το θέμα και με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζουμε να εκπληρώσουμε τις ελπίδες του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σε μήνυμα του.

Και συνέχισε: «Το Συμβούλιο θα ανακοινώσει άμεσα τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος εκτός από τον νόμιμο, που φιλοδοξεί ο λαός». Η στρατιωτική ηγεσία, τη στήριξη της οποίας είχε χάσει το τελευταίο διάστημα ο απερχόμενος πρόεδρος, χαιρέτισε τα όσα προσέφερε ο Χόσνι Μουμπάρακ στα 30 χρόνια της προεδρίας του, σε περιόδους ειρήνης και πόλεμου αλλά και την απόφασή του να παραιτηθεί, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα. Απέτισε επίσης φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης, στους μάρτυρες όπως τους χαρακτήρισε, που «έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας».

Πανηγυρισμοί, φωνές, συνθήματα, χοροί απ’ άκρη σ’ άκρη της Αιγύπτου για την παραίτηση Μουμπάρακ και την πτώση του καθεστώτος του. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν “Ο λαός έριξε το καθεστώς”, “Νικήσαμε”, “Είμαστε ελεύθεροι” στην πλαρεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης, μπροστά από το προεδρικό Μέγαρο, μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, σε όλο το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ.

«Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου» δήλωσε πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Λίγο μετά τις εξελίξεις, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. «Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παράταξης.
Αυτή τη φορά, οι πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ δε θα σταματήσουν απότομα... - ΦΩΤΟ REUTERS
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.

Η εξέλιξη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς το μεσημέρι όταν ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν στο εξοχικό τους στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Είχε επίσης διαφανεί και από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, που μετά το φιάσκο της Πέμπτης, «απαίτησε» την παραίτησή του.

Η παραίτηση Μουμπάρακ αλλά και το γεγονός πως δεν αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας ο αντιπρόεδρος αποτελούν την απόλυτη δικαίωση των εκατομμυρίων Αιγυπτίων που επί 18 μέρες ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος και όχι μόνο τη φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Γέλιο, κλάμα, χαρά και συγκίνηση για την ιστορική στιγμή της Αιγύπτου - ΦΩΤΟ REUTERS
Χρειάστηκε βέβαια να χυθεί και αίμα αθώων. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 25η Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η εξέγερση. Τελευταίο θύμα ένας άνδρας, στην πόλη Αλ Άρις του Σινά, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. «Ο Χόσνι Μουμπάρακ άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες του λαού της Αιγύπτου», πρόσθεσε και ζήτησε οι όποιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας». (Διαβάστε εδώ την είδηση για όλες τις διεθνείς αντιδράσεις)

Διαβάστε επίσης:
Στοιχεία για τον πανίσχυρο στρατό που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε