Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρέλυσε η Γαλλία από τις απεργίες σε υγεία και παιδεία

Παρέλυσε η Γαλλία από τις απεργίες σε υγεία και παιδεία

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμάτων, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα γαλλικά σχολεία και τα νοσοκομεία διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση και τις περικοπές θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς τομείς.

Την Πέμπτη είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι μαίες. Σήμερα, πολλές χιλιάδες καθηγητές κολεγίων και λυκείων διαδήλωσαν σε εξήντα πόλεις της χώρας, όπως στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιόν και την Τουλούζη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οκτώ συνδικάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας πάντως, στην απεργία συμμετείχε μόνο το 12,9% των εκπαιδευτικών. Το συνδικάτο Snes-FSU (το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) το ποσοστό των απεργών άγγιξε το 50%. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση 16.000 θέσεων εντός του 2010, τη μεταρρύθμιση που προβλέπεται να γίνει στο λύκειο και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο εξής για την πρόσληψη νέων καθηγητών.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομειακό τομέα μπροστά από την έδρα της υπηρεσίας Δημοσίων Νοσοκομείων, στο Παρίσι, όπου από την Πέμπτη οι συνδικαλιστές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων και την κατάργηση 3-4.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2012. Μία ομάδα από αυτούς, που προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο, απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε