Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Παρέλυσε η μισή Ευρώπη απο τον χιονιά

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χιλιάδες επιβάτες παρέμεναν “μπλοκαρισμένοι” στα βρετανικά αεροδρόμια, το πιο “φορτωμένο” Σαββατοκύριακο της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένοντας την απογείωση του αεροπλάνου τους, η οποία έχει γίνει πλέον πολύ “υποθετική” λόγω του κύματος του ψύχους που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, Χίθροου και Γκάτουικ, ξανάνοιξαν την Κυριακή αφού είχαν κλείσει για μεγάλο μέρος της ημέρας του Σαββάτου. Όμως, μόνο μερικά αεροσκάφη απογειώνονται από το Χίθροου, πρώτο αεροδρόμιο του κόσμου για τις διεθνείς μεταφορές, όπως κι από το Γκάτουικ.

Χιλιάδες επιβάτες χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα σε αίθουσες αναμονής, μαζί με τους Βρετανούς που δοκίμασαν την τύχη τους για να πάρουν μια πτήση που θα τους μετέφερε στα μέλη της οικογένειάς τους ή ένα ηλιόλουστο προορισμό για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

“Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και για την Δευτέρα, καθώς συνεχίζουμε να αφαιρούμε το χιόνι και τον πάγο, όπως επίσης και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν”, προειδοποίησε εκπρόσωπος του Χίθροου.

 Η Βρετανία βιώνει τον πιο κρύο Δεκέμβριο από το 1910, αναφέρει το Met Office, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Τη νύχτα τοy Σaββάτου προς Κυριακή, ο υδράργυρος έπεσε στους -19,5 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Μίντλαντς (κεντρική Αγγλία).

Στους δρόμους, η κίνηση παραμένει ακόμη πολύ δύσκολη, ειδικά στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία. Δέκα εκατοστά χιονιού έπεσαν σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές επίσης επηρεάστηκαν, ιδίως στην νοτιοανατολική Αγγλία. Καθυστερήσεις μιας ώρας ανακοινώθηκαν για τη σύνδεση Eurostar της Μάγχης, το οποίο όμως είχε πλήρη κάλυψη των θέσεων του σήμερα.

Το κέντρο του Λονδίνου είναι κατάλευκο ενώ λίμνες και πάρκα έχουν παγώσει.

Κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και τσουχτερό κρύο σαρώνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Στο Βέλγιο περίπου 1.500 επιβάτες παρέμεναν μπλοκαρισμένοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το απόγευμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ενώ τα αεροδρόμια του Σαρλερουά (κέντρο) και τη Λιέγης (ανατολικά ) έκλεισαν και το χιόνι κάνει δύσκολη την κίνηση στους δρόμους.  Ο βέλγος υφυπουργός Μεταφορών, Ετιέν Σουπέ, δήλωσε το απόγευμα ότι οι πτήσεις θα επιτραπούν το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, αν χρειαστεί, για να αναχωρήσουν οι επιβάτες που έχουν μπλοκαριστεί. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, από ή προς το Λονδίνο ή από την Φραγκφούρτη, αλλά επίσης και από τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, τη Γενεύη, τη Λυών και την Τουλούζη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Φονικός χιονιάς παραλύει την Ευρώπη – Χάος στα αεροδρόμια – Εγκλωβισμένοι στους δρόμους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε