Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Παρέμβαση Ε.Ε. στην κόντρα για το φυσικό αέριο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα της Λευκορωσίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, «αναγκάζοντας» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να ζητήσει από τις δυο χώρες «να λύσουν τις διαφορές τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι η μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λιθουανία αποτελεί «επίθεση» εναντίον ολόκληρης της Ε.Ε. και κάλεσε Λευκορωσία και Ρωσία να διευθετήσουν «τις επόμενες ημέρες τη διαφορά τους». «Δεν είναι ένα πρόβλημα για μια μόνο χώρα είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Λιθουανία και στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω Λευκορωσίας μειώθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη, πάνω από 40%, ανακοίνωσε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της η εθνική λιθουανική εταιρεία φυσικού αερίου, μετά την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στη Μόσχα και το Μινσκ.

Ο Επίτροπος έκανε έκκληση για σεβασμό των συμβάσεων και από τις δύο χώρες. «Τα προβλήματα τους δεν πρέπει να γίνουν προβλήματά μας», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η οικονομική διαφορά θα μπορούσε «να επιλυθεί εντός των προσεχών ημερών».

«Η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν ανάγκη από καλές σχέσεις στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα με την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή, η Λευκορωσία δήλωσε ότι έχει κάνει πληρωμές ύψους 187 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, αλλά προειδοποίησε ότι αποστολές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα κοπούν αν η Μόσχα δεν πληρώσει 260 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη διέλευσης μέχρι την Πέμπτη.
Η Ρωσία έχει μειώσει δραματικά τις αποστολές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία από την Δευτέρα, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου χρέους και της διένεξης για τις τιμές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε