Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παρέμβαση ΗΠΑ για την ανάφλεξη στον αραβικό κόσμο – Έκκληση για ηρεμία και από την Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS

Το κύμα βίας και εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ανησυχεί τις ΗΠΑ, που ζήτησαν από τους Άραβες ηγέτες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε απαράδεκτες τις βιαιότητες που προκάλεσαν πολλούς νεκρούς τις τελευταίες ημέρες στο Μπαχρέιν και κάλεσε τις αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Εμείς δεν θέλουμε να παρακολουθήσουμε καμία βιαιότητα. Είναι απολύτως απαράδεκτες. Θέλουμε πραγματικά ο λαός να προστατεύεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή, το δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να μιλούν ελεύθερα, και θέλουμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κλίντον στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Το Μπαχρέιν είχε ξεκινήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και θέλουμε να τους δούμε να επανέρχονται σε αυτές όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Μπαχρέιν είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς εκεί εδρεύει ο πέμπτος στόλος τους, απαραίτητος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας των ΗΠΑ για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής το γεγονός πως έστειλαν στον Κόλπο τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν έφτασε στην περιοχή την Κυριακή και θα παραμείνει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους στρατηγικούς τους συμμάχους τους.

Θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, ενώ θα κάνει και στάση στο Τζιμπουτί, όπου οι διαδηλωτές, επηρεασμένοι από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία που οδήγησαν στην ανατροπή των ηγετών τους, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Ανησυχία και στην Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν αργά την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα.

«Σκέφτομαι τη Λιβύη, σκέφτομαι τι συνέβη στο Μπαχρέιν μέσα στο Σαββατοκύριακο… κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κάνουμε έκκληση για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.

Η Άστον «απάντησε» και στις απειλές του Μοαμάρ Καντάφι πως θα σταματήσει τη συνεργασία με την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες. «Ακούμε απειλές, ακούμε ανθρώπους να λένε ‘πρέπει να κάνεις αυτό, δεν πρέπει να κάνεις το άλλο’. Στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που πρέπει», σχολίασε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε