Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρέμβαση Μπαρόζο για τις ελληνικές εκλογές

Παρέμβαση Μπαρόζο για τις ελληνικές εκλογές

“Οι Έλληνες πολίτες έχοντας πλήρη ενημέρωση να λάβουν ιστορικής σημασίας αποφάσεις” είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ο ελληνικός λαός, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τις λύσεις που θα δώσει. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές και αφορούν το μέλλον του. Είναι σημαντικό, οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν, σε πλήρη γνώση των επιπτώσεων της απόφασής τους». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην ΕΕ.
 
Ειδικότερα, αναφερόμενος, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να συγκροτηθεί κυβέρνηση. «Τιμώ και επαινώ το έργο του και τη δέσμευσή του να αναζητήσει λύση» δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, σχολιάζοντας ότι σε μία δημοκρατία, όταν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, είναι φυσικό να οδηγούμαστε σε νέες εκλογές.
 
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κράτος της ΕΕ. Θέλουμε να παραμείνει μέλος της ΕΕ και του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή έχει εργαστεί άοκνα προς αυτό τον σκοπό και θα συνεχίσει να το κάνει.
 
Επιπλέον, ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο από όλες τις εναλλακτικές λύσεις. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση» είπε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προσφέρει οικονομική στήριξη και δεν ζητά μόνον περικοπές και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ο Ζ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο παρελθόν.
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Μπαρόζο απάντησε λέγοντας ότι, ως ένα βαθμο, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βούληση της Επιτροπής να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, το ίδιο επισήμαναν στις δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη χθεσινη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενημέρωσε, επίσης, ότι, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συμφωνίες που αποφασίστηκαν στην ευρωζώνη θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν, όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, συνολικά. «Δεν θα γίνει δεκτή η οπισθοχώρηση σε δεσμεύσεις που ελήφθησαν, συλλογικά», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε, ομόφωνα, από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος».
Τέλος, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει λύση για την Ελλάδα» και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά, όπως είπε, χρειάζεται «σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την ΕΛλάδα και από τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης» και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με τα ευρωπαϊκά όργανα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε