Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πεδίο μάχης ξανά το Λονδίνο! Διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρίγκιπα Κάρολο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν ο αμφιλεγόμενος νόμος για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, εκτός Βουλής φοιτητές και αστυνομία παίζουν… ξύλο! Αρκετοί οι τραυματίες.

Για ακόμη μια φορά, το κεντρικό Λονδίνο έγινε πεδίο μαχών ανάμεσα σε φοιτητές που διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Κάμερον να αυξήσει τα δίδακτρα και την αστυνομία. Οι βίαιες συγκρούσεις άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες και από τις δυο πλευρές.

Επίθεση από διαδηλωτές δέχτηκε στο Λονδίνο το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δεν έπαθε το παραμικρό.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων χτύπησε σοβαρά στον λαιμό. Ο δεύτερος άνδρας που ανήκει στην έφιππη αστυνομία νοσηλεύεται με τραύματα στα πόδια.
Συμπλοκές σώμα με σώμα στο Λονδίνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι φοιτητές προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν χτυπώντας τους διαδηλωτές με γκλομπ. Αρκετοί φοιτητές έφυγαν από τις συγκρούσεις με ματωμένο το πρόσωπό τους.
Φοιτητές και αστυνομικοί σε θέσεις μάχης - ΦΩΤΟ REUTERS
Άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν μάταια να περάσουν από τα φράγματα που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κοινοβούλιο. Ένα καπνογόνο που πέταξαν οι διαδηλωτές προς τους αστυνομικούς έκανε ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση.
Από τη μια οι αστυνομία από την άλλη οι φοιτητές - ΦΩΤΟ REUTERS
«Μηδενίστε τα πανεπιστημιακά δίδακτρα και τις μειώσεις δαπανών» είναι ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών. Χιλιάδες άτομα λαμβάνουν μέρος στη διαδήλωση, την τέταρτη που διοργανώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μήνα.
«Βροχή» τα δακρυγόνα! - ΦΩΤΟ REUTERS
Αρκετά άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, χωρίς να διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.
Αστυνομικοί και διαδηλωτές στα... χέρια - ΦΩΤΟ REUTERS
«Πέρασε» το νομοσχέδιο παρά τις διαδηλώσεις

Παρά το κύμα αντιδράσεων από το φοιτητικό κίνημα αλλά και τις αντιδράσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

Η κάτω Βουλή ενέκρινε το σχέδιο με πλειοψηφία 21 ψήφων, καθώς ορισμένα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεν το υποστήριξαν. Συγκεκριμένα, 323 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 302 κατά των μέτρων τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν το 2012.

Αρκετά μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών απείχαν από την ψηφοφορία ή ψήφισαν κατά των μέτρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε