Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πεδίο μάχης το Μπέλφαστ – Βίντεο

– Καθολικοί και προτεστάντες άφησαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ρίχνουν ξύλο.
– Σκηνικό πολέμου στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας για δεύτερη νύχτα
– Δείτε βίντεο από τις μάχες στους δρόμους
Συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα τα βίαια επεισόδια στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Οι ταραχές ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας με τους ηγέτες αμφότερων των καθολικών και προτεσταντικών κοινοτήτων να καταγγέλλουν επιθέσεις σε κατοικίες με μολότοφ, πέτρες και ξύλα. Η αστυνομία ανέφερε ότι δύο άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στους δρόμους που χωρίζουν τις καθολικές και προτεσταντικές γειτονιές στο ανατολικό Μπέλφαστ.
 
Ομάδα προτεσταντών κουκουλοφόρων έβαλε στο στόχαστρο το βράδυ κατοικίες, στις οποίες διαμένουν καθολικοί στη γειτονιά Σορτ Στραντ, πετώντας πέτρες, μολότοφ, ξύλα και μπουκάλια.


 

 
Το Σιν Φέιν δήλωσε ότι η βία ήταν απρόκλητη, όμως οι ηγέτες των προτεσταντικών κομμάτων δήλωσαν ότι η ομάδα φέρεται να έδρασε σε αντίποινα για μικρότερης κλίμακας επιθέσεις από νεαρούς καθολικούς που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη νύχτα.
 
Η αστυνομία δεν είχε κάποια πληροφόρηση σχετικά με επιθέσεις που καταγγέλλεται ότι σημειώθηκαν την Κυριακή, ούτε και προέβη σε κάποιο σχόλιο για την καταγγελία του Σιν Φέιν ότι πίσω από τις επιθέσεις σε βάρος καθολικών βρίσκονται μέλη της Εθελοντικής Δύναμης του Όλστερ, μίας παραστρατιωτικής ομάδας των ενωτικών που επισήμως αφοπλίστηκε το 2009.
 
Στους δρόμους που χωρίζουν τις καθολικές και προτεσταντικές γειτονικές συγκεντρώθηκε πλήθος περίπου 500 ατόμων. Η αστυνομία ανέφερε ότι δύο άτομα δέχθηκαν σφαίρες από πυροβόλο όπλο και τραυματίστηκαν στα πόδια.
 

Οι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν τα γεγονότα δέχθηκαν απειλές, όπως μεταδίδει το CNN.

 
Ένας φωτογράφος, που εργάζεται για ειδησεογραφικό πρακτορείο, τραυματίστηκε στο πόδι από τα πυρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.

Έπειτα από μακρά περίοδο ηρεμίας η ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία έχει αναβιώσει τους τελευταίους μήνες.

 
Η ένταση τυπικά αυξάνεται τους θερινούς μήνες λόγω της καθιερωμένης παρέλασης της 12ης Ιουλίου των προτεσταντών στους δρόμους του Μπέλφαστ, οι οποίοι γιορτάζουν τη νίκη του Άγγλου Βασιλιά Γουλιέλμου Γ’ έναντι του καθολικου προκατόχου του Ιάκωβου Β’.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε