Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πεδίο μάχης το Σαντιάγο για… χάρη του Πινοσέτ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Πεδίο μάχης το Σαντιάγο για… χάρη του Πινοσέτ (ΦΩΤΟ &  VIDEO)

Για περισσότερες από τρεις ώρες διαδηλωτές και αστυνομία μάχονταν σώμα με σώμα, στα πιο βίαια επεισόδια που έχει δει εδώ και πολύ καιρό η Χιλή.

Αιτία ήταν η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Πινοσέτ», που εξυμνεί το έργο και τις ημέρες του Χιλιανού δικτάτορα. 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για να διαδηλώσουν και οι μάχες με την αστυνομία δεν άργησαν να ξεσπάσουν.
Μόνος του κι όλοι τους!
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στο θέατρο Καουπολικάν, όπου γινόταν η προβολή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το προεδρικό μέγαρο.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πάνω από τρεις ώρες και σε αυτές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, εκ των οποίων 14 αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι, ενώ συνελήφθησαν 25 άτομα.
Συλλήψεις
Η αστυνομία, που είχε αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Πετροπόλεμος και... κονταρομαχίες
«Είναι εντελώς ανήθικο να αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν δολοφόνο, που βασάνισε, εξαφάνισε, εξόρισε, και απογύμνωσε τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά τους δικαιώματά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιολάντα Κοντρέρας μία από τις διαδηλώτριες.

Περίπου 2.000 οπαδοί του Πινοσέτ είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του θεάτρου για να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Πινοσέτ (17/12/1974-11/03/1990), 3.225 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν, ενώ αναφέρθηκαν 37.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων.
Υποστηρικτές του καθεστώτος Πινοσέτ
Και κάποιοι που γνώρισαν την απώλεια εξαιτιας του

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοίγει η διαθήκη του Πινοσέτ

Δικτατορία το καθεστώς Πινοσέτ; Δε νομίζω…

Αντιδράσεις στη Χιλή για δηλώσεις υπέρ της δικτατορίας Πινοσέτ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε