Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέφτει η δημοτικότητα του Πούτιν

Μετά τις αλλεπάλληλες μεγάλες διαδηλώσεις για την επανάληψη -λόγω νοθείας-των βουλευτικών εκλογών, η δημοτικότητα του Ρώσου πρωθυπουργού παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Σύμφωνα με το κρατικό Ινστιτούτο Vziom, μόνον 38% των ερωτηθέντων εκλογέων απάντησαν ότι “ο Πούτιν έχει τα πρωτεία στην πολιτική σκηνή”, από ένα 55% που πίστευε το ίδιο στα μέσα του περασμένου χρόνου.

Ταυτόχρονα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει πλέον δημοφιλία 19%, από 37% πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν μεθοδεύει να διαδεχθεί στο ύπατο αξίωμα της Ρωσίας τον Μεντβέντεφ, όταν γίνουν–την 4η Μαρτίου–οι προεδρικές εκλογές. Όμως έχει ήδη κάνει δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, από το 2000 έως το 2008.

Η ρωσική αντιπολίτευση έκρινε νοθευμένο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες προπορεύθηκε, με διαφορά, το κόμμα των Πούτιν και Μεντβέντεφ “Ενωμένη Ρωσία”. Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο) έως και 120 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές (περίπου 30 χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία) κατέβηκαν στους δρόμους της Μόσχας και σε δεκάδες μεγάλες πόλεις , καταγγέλλοντας “τη νοθεία” που έγινε στις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης για τον ίδιο σκοπό έχει προγραμματιστεί για την 4η Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει χρονικά με την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν.

Ο Πούτιν κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα επιδιώξει να πείσει τους εκλογείς ότι μπορεί να πατάξει: τον αλκοολισμό, το οργανωμένο έγκλημα, την ανεξέλεγκτη βία, τη διαφθορά, αναφέρουν στη Μόσχα καλά πληροφορημένες πηγές. Επίσης, προσθέτουν οι ίδιες, ο Πούτιν θα αναδείξει ως προτεραιότητες της τρίτης προεδρίας του την ενίσχυση του δικτύου των υποδομών και των τοπικών οικονομιών.

Διαβάστε

Πούτιν: “Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν θα υπάρξει επανάληψη τους”!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε