Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέφτει πέφτει η… Μέρκελ

"Θα κλείσω τα μάτια και θα ονειρευτώ ότι είμαι πρώτη"..... ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά το στραπάτσο στις εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης άλλο ένα χτύπημα ήρθε τώρα για την γερμανίδα καγκελάριο.

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποχώρησε έπειτα από την στροφή στην πυρηνική της πολιτική μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forsa για το περιοδικό Stern.
 
 
Η δημοτικότητα της Μέρκελ έπεσε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 55% και υπολείπεται πλέον μίας ποσοστιαίας μονάδας της δημοτικότητας του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, του αντιπάλου της στις εκλογές του 2009.
 
Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις η Μέρκελ ερχόταν δεύτερη σε δημοτικότητα μετά τον Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, του πρώην υπουργού Άμυνας που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα εξαιτίας του σκανδάλου λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή.
 
Μεγάλη υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας και της παράτασης της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών σταθμών, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε επί τόπου στροφή μετά τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.
 
Πριν από λίγες ημέρες έδωσε εντολή για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας επτά από τους παλαιότερους πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία και δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Η απόφαση, λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές στη χώρα, εξόργισε μέλη του κόμματός της και έδωσε έδαφος στα κόμματα της αντιπολίτευσης να την κατηγορήσουν ότι θυσιάζει εδραιωμένες πεποιθήσεις της για ψηφοθηρικούς λόγους.
 
Η στροφή της ως προς την πυρηνική πολιτική φαίνεται ότι βάρυνε στην υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βάδη-Βιρτεμβέργη, όπου το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε από τον συνασπισμό Πρασίνων-SPD στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
 
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαρτίου.
 
Άλλη δημοσκόπηση δείχνει άνοδο των Πρασίνων, στο 21% της πρόθεσης ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η CDU παραμένει σταθερή στο 33%, ενώ το SPD εξασφαλίζει το 25% της πρόθεσης ψήφου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε