Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέφτουν κορμιά” στις διαπραγματεύσεις – Σαρκοζί : 4 Μαρτίου Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Πέφτουν κορμιά” στις διαπραγματεύσεις  – Σαρκοζί : 4 Μαρτίου Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ”κονταροχτυπιούνται” στις συζητήσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν αφόρητα την Πορτογαλία να δεχτεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
 

Πριν από λίγο ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε πως πάμε σε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα στις 4 Μαρτίου, κάτι που αποδεικνύει τα σκληρά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ”καυτή πατάτα” είναι πως θα σιγουρευτούν οι Γερμανοί, και δευτερευόντως οι Γάλλοι, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως οι υπερχρεωμένες θα πειθαρχήσουν και δεν θα ξαναδημιουργήσουν ελλείμματα και χρέη.
Διότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί περιμένουν με το χέρι κρατώντας το στυλό για να υπογράψουν τη δημιουργία ενός ευρωπαικού ταμείου -μαμούθ που θα είναι σε θέση να ”ξεχρεώσει” οποιοδήποτε κράτος της ευρωζώνης.
Όμως δεν το κάνουν εαν δεν αποσπάσουν τις εγγυήσεις που ζητούν, διότι αλλιώς δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους στις εκλογές που έρχονται στις χώρες τους.

Νωρίτερα ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε πως πιθανώς να υπάρξει μια δέσμευση για συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της ενίσχυσης του ρόλου του ευρωπαικού ταμείου μέχρι το Μάρτιο, αλλά μέχρι εκεί θα πάει η σημερινή σύνοδος.

 
“Δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον ρόλο του καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί η αγορά ομολόγων από χώρες της περιφέρειας”, δήλωσε ο διπλωμάτης μιλώντας στο Dow Jones Newswires.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy έστειλε ένα προσχέδιο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ζητά από τους ηγέτες της Ε.Ε. να δεσμευτούν στην εξεύρεση συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι τη διάσκεψη κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ώστε το ταμείο να έχει “την ευελιξία και οικονομική δυνατότητα να διαθέσει επαρκή στήριξη στο ευρώ”.
 
Εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως μέσα στη σύνοδο κορυφής ορισμένοι ηγέτες συνεχίζουν να πιέζουν την Πορτογαλία να δεχτεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να βαδίσει δηλαδή στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Ακούστε τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός:

Διαβάστε επίσης : Παπανδρέου: η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί – Τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε