Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πειθαρχική δράση κατά της Γαλλίας από την ΕΕ για τους Ρομά

Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαδικασία κατά της Γαλλίας λόγω των υποχρεωτικών επαναπατρισμών των Ρομά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναλάβει πειθαρχική δράση κατά της Γαλλίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπόθεση των αμφιλεγόμενων επαναπατρισμών βουλγάρων και ρουμάνων Ρομά.
 
“Φτάνει πια!”, δήλωσε απευθυνόμενη στη Γαλλία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επίτροπος Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων των Πολιτών Βίβιαν Ρέντινγκ, εκτιμώντας πως η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απέκρυψε την ύπαρξη μιας εγκυκλίου που βάζει ειδικά στόχο τους Ρομά για τις απελάσεις, “είναι ντροπή”.
 
Η Ρέντινγκ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει την έναρξη σε βάρος του Παρισιού διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εξαιτίας της ανεπαρκούς υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών και για “μεροληπτική εφαρμογή” του κειμένου αυτού.
 
“Έχω την πρόθεση να προτείνω (αυτή την πρωτοβουλία) στον πρόεδρο της Επιτροπής”, διευκρίνισε η επίτροπος προσθέτοντας πως μια απόφαση αναμένεται να ληφθεί “μέσα σε προθεσμία δύο εβδομάδων”. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Οι επικρίσεις της Κομισιόν προκάλεσαν… έκπληξη στο Παρίσι. «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της Βίβιαν Ρέντινγκ. Δεν πιστεύουμε ότι με αυτού του είδους τις δηλώσεις μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και η τύχη των Ρομά που βρίσκονται στο επίκεντρο της μέριμνας και της δράσης μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτειρκών, Μπερνάρ Βαλερό. 


Πρόσθεσε πάντως ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να έρθει σε κόντρα με τις Βρυξέλλες. «Δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση και για τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι ώρα να εργαστούμε προς όφελος των Ρομά. Με αυτό το πνεύμα και αυτό τον στόχο εργαζόμαστε στενά με τις αρχές του Βουκουρεστίου, μία συνεργασία που επιθυμούμε να έχουμε και με τους Ρουμάνους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε