Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέντε νεκροί στις συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Πέντε νεκροί στις συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Μνήμες από τον πόλεμο του 2006 “ξυπνούν” οι νέες συγκρούσεις στη μεθόριο ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ. Τέσσερις λιβανέζοι και ένας ισραηλινός νεκροί, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τρεις λιβανέζοι στρατιώτες, ένας δημοσιογράφος και ένας ισραηλινός αξιωματικός είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα. Το θάνατο του 45χρονου ισραηλινού διοικητή τάγματος με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη μετέδωσε πρώτα το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar, επικαλούμενο πηγές της λιβανικής ασφάλειας. Λίγες ώρες αργότερα το επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός.

Η ανταλλαγή πυρών αποτέλεσε νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βηρυττό και το Τελ Αβιβ. Το Ισραήλ προειδοποίησε το Λίβανο για “συνέπειες” στην περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων τους και κατέστησε τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τα σημερινά γεγονότα.

Ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα του» τις ισραηλινές επιθέσεις, ήταν η «απάντηση» από πλευράς της λιβανικής κυβέρνησης μέσω του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης, στρατηγού Σαϊντ Έιντ. Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν οδηγίες στον αντιπρόσωπο του Λιβάνου στον ΟΗΕ, να καταθέσει προσφυγή στο ΣΑ του Οργανισμού και να θίξει το θέμα της επίθεσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Χαρίρι, είχε επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και ζήτησε τη βοήθειά του για να δοθεί τέλος στις “ισραηλινές επιθετικές πρακτικές”.
Τηλεφωνική επαφή υπήρξε ανάμεσα στον Σαάντ Χαρίρι και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει τη νέα ένταση στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, κεκλεισμένων των θυρών. Στο θέμα παρενέβη και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, που απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί κατηγορηματικά κάθε κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, που απηύθυνε έκκληση στα δυο μέρη να δείξουν υπευθυνότητα και πλήρη σεβασμό της «μπλε γραμμής». Ανησυχία για τα γεγονότα εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καλώντας τις δύο χώρες να “επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

Το αιματηρό περιστατικό καταδίκασε η κυβέρνηση του Λιβάνου, ενώ η Συρία έκανε λόγο για “ειδεχθή επίθεση” από το Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος η αντίδραση της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης της οργάνωσης Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι τον Φεβρουάριο 2005. «Ναι, κατηγορούμε τον σιωνιστή εχθρό ότι δολοφόνησε τον μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι, την 14η Φεβρουαρίου 2005», τόνισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς επαίνεσε το στρατό του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των ισραηλινών στρατιωτών, σημειώνοντας ότι προσπάθησαν να διεισδύσουν στα εδάφη του Λιβάνου. “Αποτίουμε φόρο τιμής στον λιβανέζικο εθνικό στρατό ο οποίος έχει το πλήρες δικαίωμα να αντιμετωπίσει τις επανειλημμένες σιωνιστικές παραβιάσεις στην γη και στην εδαφική κυριαρχία του” ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του Λιβάνου και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη “να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγξουν την ισραηλινή αλαζονεία και τις επιθέσεις”.

Ανταλλαγή πυρών, διαψεύδεται η εκτόξευση ρουκετών

Πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου διευκρίνισε ότι ισραηλινό ελικόπτερο έριξε δύο πυραύλους σε φυλάκιο του λιβανικού στρατού κοντά στο χωριό Ανταϊσέχ που βρίσκεται στα σύνορα, καταστρέφοντας τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Ακολούθησε η ανταλλαγή πυρών που είχε ως συνέπεια το θάνατο πέντε ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας διέψευδε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερρίφθησαν ρουκέτες από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

“Κανένας πύραυλος δεν ερρίφθη από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ”, δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε