Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πέρασαν τα μέτρα από την ιταλική Γερουσία και ο Μόντι «εξελέγη» δια… βοής!

ΦΩΤΟ REUTERS

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αλά… ελληνικά ξεκίνησε στην Ιταλία από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τα νέα μέτρα λιτότητας και μένει να κάνει πράξη την υπόσχεσή του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να παραιτηθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τον Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν.

Το νέο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας και στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας και τον έλεγχο του ιταλικού χρέους.

Και ενώ ο «καβαλιέρε» συντάξει το κείμενο της παραίτησής του, ο φερόμενος ως διάδοχός του ετοιμάζεται να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την Παρασκευή, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Μάριο Μόντι είχε νέα συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να αναλύσουν την πολιτική και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Νωρίτερα, ο Μόντι είχε μεταβεί για πρώτη φορά στο μέγαρο της γερουσίας, όπου οι Γερουσιαστές τον υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Σαν να τον… εξέλεξαν δια βοής δηλαδή!

Το πρόγραμμα του Μόντι, τονίζει ο ιταλικός Τύπος, θα βασιστεί στην πιστή εφαρμογή των υποδείξεων των Βρυξελλών, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, στην πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και στην διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Και με αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης των Βρυξελλών.

Οι όροι του Μπερλουσκόνι
Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός δε μπορούσε παρά να στηρίξει την… υποψηφιότητα Μόντι. Αλλά τώρα έρχεται αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα, που θα συνεδριάσει το Σάββατο επί των εξελίξεων.

Ο «καβαλιέρε», θέλοντας να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις έχει θέσει –σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- έναν απαράβατο όρο για να στηρίξει τον Μόντι: να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα.

Στις τάξεις της κεντροαριστεράς το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στο Μόντι και καλεί τον επικεφαλής της Ιταλίας των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, να αναθεωρήσει την στάση του και να υπερψηφίσει την νέα κυβέρνηση. “

Η Λέγκα του Βορρά, ως τώρα, μοιάζει να εμμένει στην απόφασή της να επιλέξει την οδό της αντιπολίτευσης, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Ουμπέρτο Μπόσι, κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι.

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και διεργασίες
Ο γραμματέας του “Δημοκρατικού Κόμματος”, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τονίζει ότι “πρώτα από όλα μας ενδιαφέρει η Ιταλία και μετά έρχεται η όποια συμμαχία” και ότι “για το λόγο αυτό, το κόμμα του στηρίζει την λύση του πρώην Ιταλού επιτρόπου”.

Μετά από δυο ημέρες αρνητικών τοποθετήσεων, ο επικεφαλής του επίσης κεντροαριστερού κόμματος,, “Ιταλία των Αξιών”, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, δήλωσε ότι “θα προσφέρει στον Μόντι την υποστήριξη του κόμματος του, ενός κόμματος που επιθυμεί να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξαναποκτήσουν αξιοπρέπεια οι θεσμοί”. Ο Ντι Πιέτρο, πάντως, πρόσθεσε ότι “δεν θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση εκ θέσεως , αν δεν έχει γνώση του τί πρόκειται να γίνει”.

Στην κεντροδεξιά, η πλειοψηφία του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι “Λαός της Ελευθερίας”, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης Μόντι.

Μέρος, όμως, των πρώην ακροδεξιών βουλευτών, που προέρχονται από το κόμμα “Κοινωνικό Κίνημα”, προτιμούν την λύση των πρόωρων εκλογών.

Ο Πόντι θέλει ολιγομελή κυβέρνηση τεχνοκρατών
Σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, τέλος, ο Μάριο Μόντι θα επιθυμούσε μια ολιγομελή κυβέρνηση, δώδεκα, πιθανώς, υπουργών, με “προφίλ” τεχνοκρατών. Αν υπάρξει μια ευρεία συναίνεση (συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Καβαλιέρε) ο νέος ισόβιος γερουσιαστής και πρώην ευρωπαίος επίτροπος, μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ήδη την Κυριακή.

Αν, όμως, δεν δοθεί η συγκατάθεση από τα μεγαλύτερα κόμματα, όλα δείχνουν ότι θα προτιμήσει να παραμείνει επικεφαλής του έγκυρου πανεπιστημίου “Μποκκόνι” του Μιλάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στην Ιταλία

Ομπάμα, Μέρκελ, Σαρκοζί στα… τηλέφωνα

Ο Μπερλουσκόνι παραδίδει τα ηνία – Τη Δεύτερα αναλαμβάνει ο Μόντι;

Βρήκαν τον πρωθυπουργό – Τον στηρίζει ο Μπερλουσκόνι, όχι ο Μπόσι

Μπερλουσκόνι: «Πιστέψτε το, θα παραιτηθώ» – Liberation: Ciao Silvio!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε