Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Περικοπές και στα Βραβεία Νόμπελ

Περικοπές και στα Βραβεία Νόμπελ

Στο ένα πέμπτο του θα μειωθεί το χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στους τιμώμενους με βραβείο Νόμπελ, ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από την έγκυρη τούτη διάκριση, έπειτα από μία πολυδάπανη δεκαετία που έφερε στα όριά της την οικονομική του ευρωστία.

   Το Ίδρυμα Νόμπελ τόνισε πως τα χρήματα για τη διάκριση, που χορηγούνται για τις εξαίρετες επιδόσεις στους τομείς των επιστημών, της λογοτεχνίας και της ειρήνης, θα μειωθούν στα 8 εκατ. σουηδικές κορώνες (1,12 εκατ. δολάρια).

    Το κεφάλαιο που αποτελεί τη βάση για τα έπαθλα προέρχεται από την δωρεά που κληροδότησε ο εφευρέτης της δυναμίτιδος Άλφρεντ Νόμπελ και το διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1900.

    Το Ίδρυμα στην ανακοίνωσή του τονίζει πως οι δαπάνες έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από τους τόκους και τις επενδύσεις του αρχικού κεφαλαίου κατά την περασμένη δεκαετία, καθιστώντας αναγκαία τη μείωση του χρηματικού επάθλου, που ίσαμε σήμερα ανερχόταν στα 10 εκατ. κορώνες.

    «Είναι το Ίδρυμα Νόμπελ εκείνο που είναι υπεύθυνο ώστε τα χρηματικά έπαθλα να παραμείνουν σε υψηλή στάθμη για μακρά χρονική περίοδο», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Λαρς Χάικενστεν.

    «Έχουμε κάνει μία αξιολόγηση που επιτάσσει τη σπουδαιότητα να λάβουμε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

    Το Ίδρυμα ανακοίνωσε εξίσου πως έχει ξεκινήσει προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι διοικητικές δαπάνες και τα έξοδα που συνδέονται με τις τελετές του Βραβείου Νόμπελ, που πραγματοποιούνται κάθε Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη και το Όσλο.

    Οι φετινοί τιμώμενοι θα είναι οι πρώτοι, που θα βιώσουν αυτή τη μείωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε