Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Περικοπές και στην Βρετανία

Περικοπές και στην Βρετανία
Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες τα έψελναν στην Ελλάδα για το έλλειμμα της αλλά και για της δαπάνες της. Όμως και η δική τους οικονομία δεν πάει πίσω.

 

Δεν είναι τυχαίο που οι παλιοί έλεγαν κοίτα πρώτα τα του οίκου σου και μετά μίλα για τους άλλους. Έτσι τώρα και αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με…περικοπές.
Η Βρετανία θα πρέπει να περικόψει κατά 20 δισ. λίρες δηλαδή 30 δισ. ευρώ τις οικονομικές της δαπάνες, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα συγκράτησης για την περίοδο 2013/14, τονίζεται σε σημερινή έκθεση της λογιστικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ πρόκειται στα τέλη του μήνα να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού πριν τις εκλογές και ήδη δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να αποκαλύψει πως θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα ρεκόρ της Βρετανίας εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές.
 
Η έκθεση της PwC’s καταδεικνύει πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος σε σχέση με την οικονομική κατάσταση πριν την κατάθεση των προκαταρκτικών στοιχείων του Ντάρλινγκ για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, όταν προέβλεπε μείωση δαπανών κατά 26 δισ. λίρες.
 
Όμως , η εταιρεία κρίνει πως το υπουργείο Οικονομικών είναι υπέρ το δέον αισιόδοξο όταν μιλά για επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία, που θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος. Μάλιστα, προβλέπει αύξηση μόλις 1% στην ανάπτυξη για το τρέχον έτος και 2,5% για το 2011, όταν το υπουργείο προβλέπει 1-1,5% για φέτος και 3,25-3,75% για του χρόνου.
 
«Οι προβλέψεις μας βασίζονται σε μία πιο προσεκτική ανάλυση της δυνατότητας μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης απ’όσο κάνουν τα στοιχεία του υπουργείου», τονίζει η PwC’s. «Οι δημόσιες δαπάνες μεσοπρόθεσμα μπορεί να ξεπεράσουν τα επίπεδα που προβλέπει το υπουργείο, όπερ σημαίνει ότι με το χρέος να κινείται πάνω από το 80% του ΑΕΠ για το 2013/14, υπάρχει ενδεχόμενο για μία αρνητική αντίδραση της αγοράς ομολόγων, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τα επίπεδα αποπληρωμής του αυξανόμενου χρέους», τονίζει η εταιρεία.
 
Ούτε οι Εργατικοί, ούτε και οι Συντηρητικοί, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, έχουν αποκαλύψει σε ποιο μείγμα από φορολογικά μέτρα και περικοπές δαπανών θα προσφύγουν για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε