Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Περισσότερη διαφάνεια ζητάει από την Fed η αμερικανική Γερουσια

Περισσότερη διαφάνεια ζητάει από την Fed η αμερικανική Γερουσια

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, ομόφωνα μία τροπολογία στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για περισσότερη διαφάνεια στην Fed υιοθετώντας πρόταση του αριστερού ανεξάρτητου γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Κατά την εν λόγω τροπολογία, επί ένα έτος το αμερικανικό Ελεγκτικό συνέδριο θα πρέπει να εξετάζει λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Fed (δάνεια, συνεισφορές προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, κάποιες δωρεές άνω και των δύο χιλιάδων δισ.δολαρίων κ.λπ.) με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ, από της πρώτης Δεκεμβρίου 2007 (οπότε, επισήμως, εισήλθε σε πρωτόγνωρη ύφεση η ομοσπονδιακή οικονομία).

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μπεν Μπερνάνκι, που η 4ετής θητεία του ανανεώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αρνείτο επίμονα έως τώρα να αποκαλυφθούν τα ονοματεπώνυμα όλων των δωρεοδόχων…προβάλλοντας το επιχείρημα ότι “τούτο υπήρχε κίνδυνος να εξαγριώσει τις αγορές και την εμπιστοσύνη τους προς τη Fed. Επίσης, ότι το Ελεγκτικό συνέδριο θα διερευνήσει, κατά πόσον ορίστηκαν “χωρίς καμία προκατάληψη” όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Δοιηκιτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας.
 
Τέλος θα εξεταστεί σε βάθος, εάν οι διοικητές των περιφερειακών καταστημάτων της Fed (Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη κ.λπ) αναδεικνύονται, όμως χωρίς παρασκηνιακή συμφωνία με τις εμπορικές τράπεζες, που θα εποπτεύουν ως εκ του καταστατικού της Fed.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε