Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέταξαν παπούτσι στον κινέζο πρωθυπουργό στην Άγκυρα

100 περίπου Ουιγούροι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο που διαμένει ο κινέζος πρωθυπουργός. ΦΩΤΟ REUTERS
Επίθεση με τον γνωστό πλέον τρόπο δέχτηκε σήμερα το πρωί ο κινέζος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία. Του πέταξαν παπούτσι αλλά δεν τον βρήκαν.

Στόχος διαμαρτυρίας 100 περίπου Ουιγούρων, δηλαδή κινέζων μουσουλμάνων, δέχθηκε το πρωί ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. Οι Ουιγούροι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσε, για να καταγγείλουν τη μεταχείριση από την Κίνα της τουρκόφωνης μουσουλμανικής αυτής μειονότητας στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.
 
Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το ξενοδοχείο. Όμως ένας από τους διαδηλωτές πέταξε ένα παπούτσι την ώρα που ο Τζιαμπάο έβγαινε από το αυτοκίνητο του όμως δεν τον πέτυχε.
 
Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε 10 συλλήψεις ανάμεσα τους και ο Ουιγούρος που πέταξε το παπούτσι.
 
Ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνομιλίες με τούρκους ηγέτες, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο αναδυόμενες οικονομίες.
 
Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Από την συνάντηση του Γιουέν Τζιαμπάο με τον Ταγίπ Ερντογάν. ΦΩΤΟ REUTERS

 
Ο Γουέν Τζιαμπάο έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει περίπου δέκα συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού.
 
«Ελπίζω ειλικρινά ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη διμερή συνεργασία προς όφελος και των δυο χωρών και ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις φιλικές σινο-τουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στην Αγκυρα αργά το βράδυ της Πέμπτης.
 
 
Το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα συναντηθεί με τούρκους επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί ιστορικές τοποθεσίες πριν αναχωρήσει από την Τουρκία.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε