Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέθανε ο άνθρωπος που έκοψε τα συρματοπλέγματα στο σιδηρούν παραπέτασμα

Ο Γίρι Ντιενστμπίερ, πρώτος ΥΠΕΞ της Τσεχοσλοβακίας μετά την “βελούδινη επανάσταση” του 1989, πέθανε σήμερα στην Πράγα σε ηλικία 73 ετών.

Hταν ηγετική φυσιογνωμία της αντικομμουνιστικής αντιπολίτευσης.

Πρώην δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, ο Γίρι Ντιενστμπίερ είχε περάσει υπό το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς αρκετά χρόνια στη φυλακή για τις δραστηριότητές του στους κόλπους των κινημάτων διαφωνούντων Χάρτης 77 και Επιτροπή υπεράσπισης των αδίκως διωχθέντων (VONS).

Στενός συνεργάτης του αντιφρονούντα θεατρικού συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ, που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στις 29 Δεκεμβρίου του 1989, ο κ. Ντιενστμπίερ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τσεχοσλοβακίας στην “κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης” η οποία σχηματίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1989, μετά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1989, ο κ. Ντιενστμπίερ και ο δυτικογερμανός ομόλογός του, κ. Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, είχαν κόψει συμβολικά τα συρματοπλέγματα του σιδηρού παραπετάσματος στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Ντιενστμπίερ, ο οποίος ήταν και εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1998-2001), τα τελευταία χρόνια διετέλεσε γερουσιαστής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (CSSD).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε