Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πέθανε ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Ιανό

Πέθανε ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Ιανό

Ο Οντουέν είχε εξειδικευτεί στη μελέτη του ηλιακού συστήματος και το 1966 ανακάλυψε έναν νέο δορυφόρο του Κρόνου, τον Ιανό.

Ο γάλλος αστρονόμος και αεροπόρος Οντουέν Ντολφίς, ο οποίος ανακάλυψε κυρίως τον Ιανό, τον δέκατο δορυφόρο του Κρόνου, και πραγματοποίησε πολλές πτήσεις με αερόστατο το οποίο ήταν εξοπλισμένο με τηλεσκόπιο, πέθανε την Παρασκευή στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι, σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο γεννηθείς στις 12 Νοεμβρίου του 1924 στο Παρίσι ήταν γιος του αεροναύτη Σαρλ Ντολφίς και ήταν πρωτοπόρος στην εξερεύνηση του διαστήματος ασκώντας την αστρονομία με αερόστατο.

Την πιο θεαματική του πτήση την είχε κάνει στις 23 Απριλίου του 1959 από το αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι. Τότε είχε μπορέσει να ανέβει σε ύψος 14.000 μέτρων και να κάνει παρατηρήσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει νερό στον Άρη.

Επίσης είχε μετάσχει πολλές φορές σε πλανητικά προγράμματα της NASA και της τότε σοβιετικής υπηρεσίας ΙΚΙ και είχε διατελέσει πρόεδρος του κέντρου φωτογραφικών δεδομένων για τους πλανήτες της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας από το 1961 ως το 1980.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε