Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέθανε ο Κροάτης που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Πέθανε ο Κροάτης που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Πέθανε τελικά ο Σλόμπονταν Πράλιακ, ο Κροάτης που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όταν άκουγε την ποινή του για εγκλήματα πολέμου

Ο Πράλιακ, την ώρα που ο δικαστής του ανακοίνωνε την ποινή, σηκώθηκε ψύχραιμος και ήπιε δηλητήριο αναφωνόντας πως “ο Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας”. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Χάγης όπου και κατέληξε.

«Ένας από τους έξι κατηγορουμένους στη δίκη (…) απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης, όπου μεταφέρθηκε αφού ήπιε «κάποιο υγρό στην αίθουσα της δίκης. Σύντομα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε» δήλωσε ο Νενάντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου.

Στήριξη από τον πρωθυπουργό της Κροατίας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η «ενέργεια» του Πράλιακ αποτυπώνει «τη βαθιά ηθική αδικία» που διαπράττει το δικαστήριο της Χάγης.

«Η ενέργειά του της οποίας όλοι μας γίναμε μάρτυρες σήμερα αποτυπώνει κυρίως τη βαθιά ηθική αδικία προς τους έξι Κροάτες της Βοσνίας» η καταδίκη των οποίων επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως επίσης και «σε βάρος του λαού της Κροατίας» τόνισε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια» στην οικογένεια του Πράλγιακ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για την κατηγορία της εθνοκάθαρσης.

Η ολλανδική αστυνομία κήρυξε “τόπο εγκλήματος την αίθουσα” του δικαστηρίου.

Όλα έγιναν σήμερα στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο δικαστής διάβαζε την τελική του ετυμηγορία επι της προσφυγής έξι Κροατο-βόσνιων πρώην πολιτικών αλλά και στρατιωτικών. Η ποινή ήταν 20ετής κάθειρξη και είχαν ασκήσει έφεση.

Όλοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την διετία 1992 – 1994 στο Μόσταρ.

Ο Σλόμπονταν Πράλιακ, σηκώθηκε όρθιος την ώρα της ανάγνωσης της τελικής ποινής που του επιβαλλόταν και φώναξε: «Ο Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας». Στην συνέχεια, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο με δηλητήριο και το ήπιε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Τα μέτρα ασφαλείας άλλωστε στο δικαστήριο είναι πολύ αυστηρά και κανείς δεν γνωρίζει πως έφτασε στα χέρια του Πράλιακ το δηλητήριο. Την ώρα λοιπόν που ο δικαστής ανακοίνωνε την ποινή ο Πράλιακ ψύχραιμος σηκώθηκε από το κάθισμά του και πήρε το δηλητήριο.

Η διαδικασία φυσικά διακόπηκε και λίγη ώρα αργότερα ένα ασθενοφόρο έφτασε προκειμένου να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο τελικά κατέληξε,

Ποιος είναι ο Σλόμπονταν Πράλιακ

Ο Σλόμπονταν Πράλιακ είναι 72 ετών και ήταν πολιτικός και συγγραφέας στην Κροατία και κατά την διάρκεια του πολέμου στρατηγός με την πλευρά των Κροατο – βόσνιων.

Κάτοχος 3 πτυχίων. Ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας. Τις δεκαετίες του 70 και του 80 εργαζόταν όμως ως διευθυντής θεάτρων στο Ζάγκρεμπ, στο Οσιγιεκ και στο Μόσταρ.

Το 1991 κατατάχθηκε στον στρατό και έγινε στρατηγός.

Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου μαζί με άλλους 6 συμπατριώτες του. Θεωρείται υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία μουσουλμάνων στην Βοσνία σε 30 δήμους. Επίσης, κατηγορήθηκε για εκτοπισμούς αμάχουν, για σεξουαλικές κακοποιήσεις, παράνομες φυλακίσεις ακόμα και για δουλεμπόριο.

 

πηγή: Euronews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις