Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερμπακάν

Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πρώην ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας και μέντορας του νυν τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών.

“Η Τουρκία έχασε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητές της”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ογκουζχάν Ασιλτούρκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοσηλευθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Άγκυρας εξαιτίας μία μόλυνσης, όπως μετέδωσε το NTV, και έμοιαζε ιδιαίτερα εξασθενιμένος, ενώ κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Ερμπακάν, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 την ηγεσία του μικρού ισλαμικού Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 από τις στάχτες του Κόμματος της Αρετής (Fazilet), το οποίο διαλύθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

Ο Ερμπακάν ήταν το 1996 επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας. Εξήσκησε τα καθήκοντά του για ένα χρόνο προτού αναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιούνιο του 1997 υπό την πίεση του στρατού.

Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε το 2008 τον πρώην πρωθυπουργό υπό κατ’ οίκον περιορισμό για 11 μήνες επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ερμπακάν είχαν απαγγελθεί το 2002, αφού προηγουμένως το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διακόψει τον Ιανουάριο του 1998 τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας (Refah), του οποίου ηγέτης ήταν ο Ερμπακάν, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε