Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέθανε ο “θεός” Σάι Μπάμπα – Διαβάστε για τη ζωή του

Παρά τις προσευχές εκατομμυρίων πιστών, ο “θεός” της Ινδίας Σάι Μπάμα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο σε ηλικία 84 ετών.

Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από έναν μήνα παραμονής στο νοσοκομείο, βυθίζοντας στη θλίψη τους οπαδούς του – μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αθλητές και σταρ του Μπόλιγουντ. Θεωρείται από πολλούς ως ένας σχεδόν άγιος, με μυστικές και θαυματουργές δυνάμεις αν και άλλοι τον θεωρούσαν απλώς “απατεώνα” που εξαπατούσε πολύ κόσμο. Το σώμα του πάντως θα βγει σε λαϊκό προσκύνημα για μερικές ημέρες πριν την κηδεία.

Η ζωή του

Ο Σατία Σάι Μπάμα γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1926 στο χωριό Πουταπάρθι στη νότια Ινδία. Η μητέρα του ισχυριζόταν ότι έμεινε έγκυος και γέννησε το παιδί της μέσω αμώμου σύλληψης όπως ο Ιησούς.

Όταν ήταν μικρός γλίτωσε το δάγκωμα ενός σκορπιού και μόλις έγινε καλά λέγεται ότι μπορούσε πλέον με θαυματουργό τρόπο να μιλά σανσκριτικά, μία γλώσσα που λογικά του ήταν άγνωστη. Σε ηλικία 13 ετών ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι ήταν η μετενσάρκωση του Σίρντι Σάι Μπάμπα, έναν άγιο του 19ου αιώνα που τιμούσαν τόσο οι Ινδουιστές όσο και οι Μουσουλμάνοι.

Από εκεί και πέρα άρχισε να προσελκύει πιστούς και τη δεκαετία του 50 είχε δημιουργήσει το δικό του ασράμ – λατρευτική κοινότητα – κοντά στο χωριό του. Γύρω από το ασράμ συχνά αναπτύχθηκε ολόκληρη βιομηχανία από ξενοδοχεία, θέρετρα, ησυχαστήρια, νοσοκομεία κ.α. καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονταν να τον δουν.

Ωστόσο η καριέρα του είχε στιγματιστεί από αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση αγοριών και ανδρών που είχαν έρθει να τον επισκεφθούν – κατηγορίες που είχε αρνηθεί.

Ένα άλλο “σκοτεινό” περιστατικό που είχε να κάνει με την πορεία του ήταν ο θάνατος τεσσάρων πιστών του το 1993. Οι τέσσερις άνδρες είχαν εισβάλει στο δωμάτιο του Σάι Μπάμπα με μαχαίρια. Σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πέσει νεκροί σε μία πράξη αυτοάμυνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε