Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Πετρελαϊκή «νάρκη» απειλεί αρχαίο θησαυρό

Ανησυχίες των αρχαιολόγων ότι θα καταστραφούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στο στόχαστρο και πάλι η BP που θέλει να ανοίξει γεώτρηση κοντά στα αρχαία…

Μια πετρελαιοπηγή που θέλει να ανοίξει η ΒΡ απειλεί αρχαιολογικούς χώρους στη Λιβύη προειδοποιούν αρχαιολόγοι, οι οποίοι φοβούνται τη ζηµιά που θα µπορούσαν να προκαλέσουν οι πετρελαϊκές δραστηριότητες της εταιρείας σε πόλεις που χρονολογούνται τον 7ο αιώνα π.Χ.
 
Τα σχέδια της ΒΡ να πραγµατοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε κοιτάσµατα πετρελαίου που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης µπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις παραθαλάσσιες αρχαίες πόλεις, αλλά και για τα αρχαία ναυάγια που υπάρχουν στην περιοχή, προειδοποιούν αρχαιολόγοι από όλο τον κόσµο.
 
Παρά την καταστροφή από την έκρηξη µιας πετρελαιοπηγής της στον Κόλπο του Μεξικού, η ΒΡ λέει πως προτίθεται να ανοίξει µια πετρελαιοπηγή σε βάθος κατά 200 µέτρα µεγαλύτερο από τα περίπου 1.600 στα οποία βρισκόταν η µοιραία πετρελαιοπηγή και σε απόσταση περίπου 200 χλµ. από τις λιβυκές ακτές. Οι αρχαιολόγοι φοβούνται πως µια διαρροή πετρελαίου στην περιοχή αυτή µπορεί να καταστρέψει τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν τόσο στα παράλια όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ χιλιάδες ιστορικά ναυάγια µπορεί επίσης να κινδυνεύσουν από τις γεωτρήσεις.
 
Μεταξύ αυτών των αρχαιολογικών χώρων είναι αυτός του αρχαίου λιµανιού της Απολλωνίας, στην Κυρηναϊκή, που χρονολογείται τον 7ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται πέντε µέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και δύο αρχαίες πόλεις στην περιοχή της Τρίπολης που ανήκουν στην Παγκόσµια Κληρονοµιά της Ανθρωπότητας.
 
Ο Κλοντ Σιντ, διευθυντής του Μουσείου της Αρχαίας Αρλ στη Νότια Γαλλία και διευθυντής της υποβρύχιας οµάδας της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Λιβύη, επεσήµανε στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ» ότι οι ευαίσθητοι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται είτε στην παραλία είτε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στην ακτή. Αν διαρρεύσει πετρέλαιο, θα διεισδύσει στις πορώδεις πέτρες και θα είναι αδύνατο να καθαριστεί. «Είναι πολύ σηµαντικοί χώροι και πολύ ευαίσθητοι», δήλωσε. «Αν υπάρξει πρόβληµα µε πετρέλαιο, όπως στις ΗΠΑ, και ξεβραστεί στην ακτή, θα είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσουµε τα ερείπια. Η Απολλωνία βρίσκεται πέντε µέτρα κάτω από το νερό. Στην Τρίπολη υπάρχουν δύο σηµαντικοί αρχαιολογικοί τόποι, η Λέπτις Μάγκνα, µια παλαιά ρωµαϊκή πόλη, και η Σαβράτα, όπου υπάρχουν ένα θέατρο και µωσαϊκά. Μερικά ερείπια βρίσκονται στην παραλία και, αν υπάρξει διαρροή, το πετρέλαιο µπορεί να ξεβραστεί εκεί και σίγουρα θα δηµιουργήσει προβλήµατα».
 
Ο Πολ Μπένετ, ο οποίος επιβλέπει τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές στη Λιβύη, υπογραµµίζει πως στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ναυάγια από τη ρωµαϊκή εποχή και πως χάνεται η ευκαιρία να χαρτογραφηθεί ο βυθός χρησιµοποιώντας τα δεδοµένα που συγκεντρώθηκαν από την ΒΡ και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες – µαζί µε την ευκαιρία να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν ζηµιές τα ναυάγια από τις γεωτρήσεις. Ο Στίβεν Αντονι, πρόεδρος της Εταιρείας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας και Ιστορίας στην Ουάσιγκτον, προσθέτει ότι και τα ναυάγια – τα περιέγραψε ως «χρονοκάψουλες» – κινδυνεύουν από ενδεχόµενη πετρελαιοκηλίδα. «Λένε πως το πετρέλαιο επιπλέει.
 
Οµως στον Κόλπο του Μεξικού παρατηρήθηκε πετρέλαιο σε µεγάλες συγκεντρώσεις κοντά στον βυθό. Η πετρελαϊκή βιοµηχανία πρέπει να ερευνήσει περισσότερο», δήλωσε.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε