Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πετροπόλεμος και συλλήψεις στη Χεβρώνα

Πετροπόλεμος και συλλήψεις στη Χεβρώνα

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Ισραήλ να εγγράψει στην πολιτιστική του κληρονομιά το Σπήλαιο των Πατριαρχών, ιερή τοποθεσία για Εβραίους και Μουσουλμάνους, έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη Χεβρώνα.

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο Σπήλαιο των Πατριαρχών για να διαδηλώσουν, γρήγορα όμως ξέσπασε πετροπόλεμος με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να «απαντούν» με χρήση χημικών και πλαστικές σφαίρες. 

«Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που αναγκάστηκαν να τους διαλύσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού. Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες. Για αυτό και θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε ότι «δε θα υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς ούτε στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, ούτε στον Τάφο της Ραχήλ» και υποσχέθηκε «απόλυτη ελευθερία λατρείας». 

Η πρόθεση του Ισραήλ να εγγράψει στην πολιτιστική του κληρονομιά το Σπήλαιο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις μόνο στα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν για «προκλητικές ενέργειες» που κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε