Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πιάνει τα… φτυάρια ο στρατός στο Χίθροου! – Που υπάρχουν προβλήματα, δείτε ποιες πτήσεις γίνονται

Βγήκαν οι... μπουλντόζες στο Χίθροου - ΦΩΤΟ REUTERS
Παραμένει το χάος στις αερομεταφορές μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Τη βοήθεια του στρατού για να καθαριστούν οι αεροδιάδρομοι του Χίθροου προτείνει η βρετανική κυβέρνηση! Μετ’ εμποδίων και τα δρομολόγια του Eurostar.
Πολλοί ταξιδιώτες έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια προσπαθώντας να φτάσουν κάποιοι στα σπίτια τους για τις γιορτές και άλλοι σε χώρες που επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές.
«Χαμηλές πτήσεις» για την British Airways - ΦΩΤΟ REUTERS 
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη σφοδρή κακοκαιρία, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, που ελέγχει τις αερομεταφορές σε 38 χώρες, περισσότερες από 22.000 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την Δευτέρα.
Terminal 3, αεροδρόμιο Χίθροου: η ταλαιπωρία σε όλο της το μεγαλείο... - ΦΩΤΟ REUTERS

Βρετανία:
 
Χιλιάδες επιβάτες παραμένουν στο αεροδρόμιο Χίθροοου του Λονδίνου, βλέποντας τις πτήσεις τους να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. (Δείτε την λίστα των πτήσεων που θα γίνουν σήμερα στο Χίθροου)
 
Η British Airways ανακοίνωσε πως αναμένονται “σημαντικές καθυστερήσεις” στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο θα επαναλειτουργήσει με τη χρήση μόνο του ενός διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης.
Αντίθετα, οι περισσότερες πτήσεις από τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το Χίθροου είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη βρετανική κυβέρνηση και η οργή των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Βρετανίας είναι έκδηλη. Για αυτό και ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη το… στρατό! Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου έχει προτείνει τη βοήθεια του στρατού για να καθαριστεί από τα χιόνια το αεροδρόμιο Χίθροου, η δεύτερη πίστα του οποίου πρόκειται να ανοίξει μέχρι αργά σήμερα το βράδυ. «Ζητήσαμε και τη βοήθεια του στρατού. Είμαστε πλήρως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες», τόνισε ο Κάμερον.

Μάλιστα σύμφωνα με την βρετανική πολιτική αεροπορία τα προβλήματα θα παραμείνουν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Αν περιμένετε ταξιδιώτες από την Βρετανία ή αν σκοπεύεται να ταξιδέψετε προς τα εκεί καλό είναι να επικοινωνείτε με την αεροπορική σας εταιρεία.

Ιδού τι επικρατεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς το Λονδίνου - ΦΩΤΟ REUTERS
Χιλιάδες «στενάζουν» στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων, χιλιάδες περιμένουν ένα… θαύμα για να ταξιδέψουν με το τρένο.
Όχι ότι μέσα η κατάσταση είναι καλύτερη... Έξω ουρές, μέσα αναμονή και ταλαιπωρία - ΦΩΤΟ REUTERS
Αλλά τα δρομολόγια του Eurostar από το Λονδίνο γίνονται μετ’ εμποδίων και στους σταθμούς της βρετανικής πρωτεύουσας οι ουρές των πολιτών που περιμένουν φτάνουν το… χιλιόμετρο!
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο... μενού - ΦΩΤΟ REUTERS
Στην Ιρλανδία ανακοινώθηκε ότι όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Δουβλίνου ακυρώθηκαν λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων. Εικάζεται ότι οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν το βράδυ, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Γερμανία:
 
Πάνω από 1000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στα γερμανικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επαναλειτούργησε το πρωί της Τρίτης, αλλά θα πραγματοποιηθούν οι 1.000 από τις περίπου 1.300 προγραμματισμένες πτήσεις.

Η Lufthansa καλεί τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν το τρένο για τις μετακινήσεις τους εντός της Γερμανίας αλλά και σε κοντινούς προορισμούς στην Ευρώπη, όπου φυσικά είναι δυνατό να γίνουν με τρένο καθώς παρατηρούνται και πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια αυτά. Η εταιρία, πάντως, δε θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα αποκατασταθούν πλήρως τα δρομολόγιά της. Επίσης δεν έχει ανακοινώσει καμιά εκτίμηση για το κόστος της κακοκαιρίας στον τομέα των αερομεταφορών.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου ακυρώθηκαν 50 από τις 1.100 προγραμματισμένες πτήσεις, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε άλλα μέρη. Η βαυαρική πρωτεύουσα δεν επλήγη από την κακοκαιρία όπως οι άλλες γερμανικές πόλεις.
 

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, όπου πολλοί ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα τους εκεί, οι Αρχές έφεραν τέσσερις πολύχρωμους κλόουν για να ανεβάσουν τη διάθεση του ταλαιπωρημένου επιβατικού κοινού.
REUTERS
Γαλλία:
 
Στη Γαλλία, το αεροδρόμιο Σάρλ ντε Γκολ έχει ανοίξει τρεις από τους τέσσερις διαδρόμους. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις σύντομες πτήσεις ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να παραμένουν στο αεροδρόμιο.
Πολύωρες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει τη Δευτέρα, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Βέλγιο:
 
Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το ψύχος. Το θύμα βρέθηκε νεκρό από υποθερμία στην πόλη Εβάιγ.
 
Προβλήματα και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Γερμανία, αλλά και ορισμένες υπερατλαντικές εξαιτίας της έλλειψης υγρού που χρησιμοποιείται για τον εκχιονισμό.

Χθες για αρκετές ώρες είχε τελειώσει το αντιψυκτικό υγρό. Τελικά αργά το βράδυ το αεροδρόμιο προμηθεύτηκε το σχετικό υγρό και άρχισαν ξανά οι πτήσεις με πολύωρες όμως καθυστερήσεις. Αρκετές καθυστερήσεις παρατηρούνται και σήμερα. Οι επιβάτες να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία που σκοπεύουν να ταξιδέψουν.

 

Πέρα από τα αεροδρόμια, χάος επικρατεί και στους δρόμους. Το μποτιλιάρισμα να φτάνει τα 330 χιλιόμετρα και σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων.

Κομισιόν: Απαράδεκτο το χάος

Πυρ και μανία είναι η Κομισιόν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Το χάος που έχει προκληθεί είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να επαναληφθεί τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Σιίμ Κάλας.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημέρων θα επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για να τους ζητήσει εξηγήσεις. «Τα τελευταία χρόνια μας μάθανε ότι το χιόνι στη δυτική Ευρώπη δεν αποτελεί μια ειδική περίσταση», τόνισε και ζήτησε καλύτερη προετοιμασία, διαφορετικά, η Επιτροπή διατίθεται να παρουσιάσει νομοθετικά μέτρα όσον αφορά τις αξιώσεις για την παροχή του ελάχιστου των υπηρεσιών από τα αεροδρόμια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε