Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

«Πιάστε με, τώρα τελείωσα» είπε στους αστυνομικούς – Τα πρώτα λόγια του Μπρέιβικ μετά το μακελειό

ΦΩΤΟ REUTERS

«I’ve finished now», δηλαδή «τελείωσα τώρα»: αυτή την κουβέντα είπε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τη στιγμή της σύλληψης του.

Πυροβολούσε αδιακρίτως και σκότωνε όποιον έβλεπε μπροστά του. Σκότωνε τα θύματά του και γελούσε. Οι αποκαλύψεις για την ψυχραιμία του 32χρονου δολοφόνου τη στιγμή του μακελειού αφήνουν άφωνους τους πάντες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τη στιγμή της σύλληψης του και ενώ είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια του, είπε: «τώρα, τελείωσα». Ήρεμος, ψύχραιμος, υπό την επήρεια ισχυρών φαρμάκων ή όχι, ο Μπρέιβικ συγκλονίζει με το «κρύο αίμα» του.

Ο μακελάρης έχει περίεργες απαιτήσεις από τους φρουρούς του: σπέσιαλ φαγητό, πρόσβαση στο μανιφέστο του, στο λάπτοπ του και άδεια για να μπορεί να διαβάσει το Wikileaks.

Την Παρασκευή, ο 32χρονος δράστης θα ανακριθεί ξανά και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις «τις πληροφορίες που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες είναι πολλές», όπως είπε ο Πάαλ Φρέντρικ Χορτ Κράμπι, ένας από τους υπευθύνους των ερευνών.

Ενώ οι έρευνες για αγνοούμενους από τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής ολοκληρώθηκαν, ο ανώτατος εισαγγελέας της Νορβηγίας, Τορ Άξελ Μπους, ανακοίνωσε ότι το κατηγορητήριο κατά του Μπρέιβικ δε θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος. Και αυτό γιατί δε θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, όπως ορίζει ο νόμος.

Αναλύουν τα βήματα του Μπρέιβικ

Κάμερα ασφαλείας «συνέλαβε» τον 32χρονο δράστη λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο και η αστυνομία αναλύει τις εικόνες για να βρει τις κινήσεις του και τα βήματά του μέχρι τη στιγμή που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, γράφει η εφημερίδα Aftenposten.

Πυροτεχνουργοί δηλώνουν ότι το αυτοκίνητο-βόμβα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο, όπως υπολογίζεται, και τέσσερα μέτρα βάθος.

Η υπόγεια διάβαση έσωσε πολλές ζωές και απέτρεψε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς σε κτίρια, δήλωσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ στην εφημερίδα VG. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι ο Μπρέιβικ χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει.

Το νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση ήταν το στοιχείο που οδήγησε την αστυνομία στον Μπρέιβικ. Το Volkswagen Crafter με το οποίο έγινε η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν σταθμευμένο στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο στις 20 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, γράφει επίσης η εφημερίδα Tekinsk Ukeblad.

Στο μεταξύ το άλλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπρέιβικ για να φτάσει στο Οτόγια μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο καταχωρήθηκε ότι πέρασε από διόδια την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μας σκότωνε και γελούσε» – Συγκλονιστικές ιστορίες από την Οτόγια

Δεν ήταν τυχαία η επίθεση στο νησί Ουτόγια

«Μας περίμενε με τα χέρια ψηλά» – Στιγμή στιγμή οι δραματικές στιγμές στην Οτόγια – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΣΛΟ

“Επίθεση στην Οτόγια; Πείτε στα παιδιά σας να μας πάρουν τηλέφωνο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε