Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πήρε και το Νιου Χαμσάιρ ο Ρόμνεϊ – «Καιρός να τελειώσει ο χρόνος του Ομπάμα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτή τη φορά δεν ήταν θρίλερ. Ο Μιτ Ρομνεϊ κέρδισε με ευκολία τη μάχη στο Νιου Χαμσάιρ και έκανε ακόμη ένα βήμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην εσωκομματική διαδικασία ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης συγκέντρωνε το 37%. Ο Ρον Πολ, μέλος του Κογκρέσου και θεωρούμενος φιλελεύθερος, έλαβε 24%, ενώ ο Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα και μάλιστα υπό τον Ομπάμα, ακολουθεί στην τρίτη θέση με 17%.

Η επόμενη δοκιμασία για τον Ρόμνεϊ θα είναι η ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα την 21η Ιανουαρίου κι εκεί η πρόκληση ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη στη Νότια Καρολίνα, όπου οι ψηφοφόροι είναι συντηρητικότεροι.

«Ο πρόεδρος έχει ξεμείνει από ιδέες. Τώρα ξεμένει από δικαιολογίες. Και απόψε ζητάμε από τους καλούς ανθρώπους της Νότιας Καρολίνας να ενωθούν με τους πολίτες του Νιου Χάμσαϊρ και να κάνουν το 2012 τη χρονιά που θα ξεμείνει από χρόνο», είπε ο Ρόμνεϊ καθώς οι υποστηρικτές του τον αποθέωναν.

Και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους: «Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να δικάσει τις ελεύθερες επιχειρήσεις και τις τελευταίες ημέρες είδαμε ορισμένους απελπισμένους Ρεπουμπλικάνους να ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί του. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος για το κόμμα μας και το έθνος μας», υποστήριξε.

Μετά τις νίκες του σε Αϊόβα και Νιου Χαμσάιρ, αναλυτές εκτιμούν πως ο Ρόμνεϊ ίσως μπορέσει να πείσει ευκολότερα όσους τον αμφισβητούν ότι είναι ο “καλύτερος” υποψήφιος που μπορεί να παρουσιάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να κερδίσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί συντηρητικοί έχουν αποθαρρυνθεί από τις μεταβαλλόμενες θέσεις του Ρόμνεϊ σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, ενώ στις τάξεις των χριστιανών ψηφοφόρων των ρεπουμπλικάνων προκαλεί ανησυχία το ότι είναι Μορμόνος. Πάντως καθώς η οικονομική κρίση κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο, ο Ρόμνεϊ λέει ότι η εμπειρία του στην επενδυτική εταιρία Bain Capital τον καθιστά τον “καλύτερο” υποψήφιο για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Τις τελευταίες ημέρες αντίπαλοί του όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς επιτέθηκαν στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον άσπλαχνο επιχειρηματία που του αρέσει να απολύει–χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματολογία που ακούγεται μάλλον παράταιρη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Οι επικρίσεις αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τους υποστηρικτές του κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ, μια μικρή πολιτεία της Νέας Αγγλίας όπου η ανεργία ανέρχεται στο 5,2%, αρκετά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο (8,5%).

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τρίτη κατέδειξε ότι ο Ρόμνεϊ προηγείται όλων των υπολοίπων Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, συγκεντρώνοντας το 30%, αλλά ο Ομπάμα προηγείται με 5% παρ’ όλ’ αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόμνει: Ο θεός δημιούργησε τις ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στον κόσμο

Πρωτιά για 8 ψήφους! – Χέρι-χέρι για το χρίσμα Ρόμνι-Σαντόρουμ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε