Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πήρε πίσω τα περί αποζημίωσης η Μπετανκούρ

Μετά την μεγάλη κατακραυγή, η πρώην όμηρος των ανταρτών FARC Ίνγκριντ Μπετανκούρ είπε χθες βράδυ πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες

νομικές πράξεις πέρα από το αίτημα συμβιβασμού με το κολομβιανό κράτος.

Η Μπετανκούρ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση αποζημίωση 6,9 εκατ. δολαρίων για την απαγωγή της.

    “Από την αρχή στην υπόθεσή μου είχαμε αποφασίσει με τους δικηγόρους μου να μην κάνουμε αγωγή στο κολομβιανό κράτος”, τόνισε η ίδια, εξηγώντας πως εάν δεν ευοδωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός εκείνη δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες ενέργειες.

    «Ουδέποτε σκεφθήκαμε να επιτεθούμε σε εκείνους που με απελευθέρωσαν», δήλωσε η ίδια πνίγοντας έναν λυγμό, αφού λίγο νωρίτερα είχε τονίσει στο Ράδιο Καρακόλ πως «μετανόησε» που κατέθεσε αυτό το αίτημα.

    Το αίτημα της πρώην ομήρου, που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στο υπουργείο Αμύνης, να ζητήσει αποζημίωση 13 δισ. πέσος (6,9 εκατ. δολάρια) για οικονομική και ηθική βλάβη, έχει ξεσηκώσει κύμα αγανάκτησης στην Κολομβία, με τον αντιπρόεδρο Φρανσίσκο Σάντος να το χαρακτηρίζει ως «παγκόσμιο ρεκόρ αγνωμοσύνης».

    Όπως εξηγεί η ίδια, ο λόγος που κατέθεσε αυτό το αίτημα είναι διαφορετικός. «Δεν θέλω να ασκήσω δίωξη στο κράτος. Θέλω μόνον να διηγηθώ τα γεγονότα και ό,τι μου συνέβη να μην επαναληφθεί στο μέλλον», τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο θέλησε «να ανοίξει ένα προηγούμενο» για την αποζημίωση και άλλων ομήρων.

    Η πρώην υποψήφια για την προεδρία του 2002, η οποία κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας ότι είχαν παραμελήσει τη φύλαξή της, είχε ακολουθήσει -παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών-μία επικίνδυνη οδική αρτηρία στη νοτιοοανατολική επαρχία Κακέτα, στην οποία απήχθη και παρέμεινε όμηρος από τον Φεβρουάριο του 2002 έως την επιχείρηση για την απελευθέρωσή της έξι χρόνια αργότερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε