Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γκρούεφσκι

ΦΩΤΟ REUTERS

70 βουλευτές της ΠΓΔΜ, σε σύνολο 123, έδωσαν θετική ψήφο στην κυβέρνηση συνασπισμού VMRO-DPMNE και ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποσχέθηκε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.

“Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης την περίοδο 2012-2013, οπότε και αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 4% και 5%, καθώς και την περίοδο 2014-2015, με αύξηση (του ΑΕΠ) 5,5%-7%, εάν δεν υπάρξουν σοβαρές αναταραχές από μια ενδεχόμενη νέα παγκόσμια κρίση ή (οικονομική) ύφεση”, είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ανεργία “καλπάζει”.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την πρόθεσή της για έκδοση ευρωομολόγων το φθινόπωρο, με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Στρατηγικός στόχος, εξάλλου, της νέας κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ, όπως επανέλαβε από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων ο κ. Γκρούεφσκι.

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διήμερης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Γκρούεφσκι είχε κάνει αναφορά και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνησή του “δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα έπλητταν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διαφορετικότητα του μακεδονικού έθνους και τη μακεδονική γλώσσα”.

Επανέλαβε δε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος επί της όποιας λύσης προκύψει από τις συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για έλλειψη αξιοπιστίας, επειδή είχε θέσει τις ίδιες προτεραιότητες και στην προηγούμενη θητεία της, με πενιχρά, ωστόσο, αποτελέσματα, όπως αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκρούεφσκι: “Η Ευρώπη να δώσει μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα της Μακεδονίας”

ΠΓΔΜ: Αλλάζει υπουργό Εξωτερικών ο Γκρούεφσκι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε