Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… η αγάπη

Προβληματίζεστε για το πως εξελίσσεται η σχέση σας; Η λύση είναι απλή…

Αµερικανοί επιστήµονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να το διαπιστώσετε: παρατηρήστε απλώς πόσο στον καθηµερινό σας λόγο χρησιµοποιείτε ο ένας τη γλώσσα του άλλου.
 
Πρόκειται για το «γλωσσικό συνταίριασµα», τη µίµηση του λεξιλογίου και του γλωσσικού ύφους, που παρατηρείται στα ζευγάρια κυρίως κατά τις ευτυχισµένες περιόδους της σχέσης τους. «Γίνεται αυτόµατα και για τον λόγο αυτό λειτουργεί σαν καθρέφτης των ανθρώπινων σχέσεων», δήλωσε στην «Ντέιλι Μέιλ» η Μόλι Αϊρλαντ, εκ των επικεφαλής της έρευνας.
 
Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν οι επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Τέξας µελετώντας το λεξιλόγιο που χρησιµοποιούσαν στις εργασίες τους 2.000 φοιτητές. Παρατήρησαν λοιπόν ότι αν η εκφώνηση του θέµατος ήταν περίπλοκη, οι φοιτητές απαντούσαν µε το ίδιο λόγιο ύφος. Αντίστοιχα, αν η εκφώνηση είχε διατυπωθεί απλά, οι φοιτητές χρησιµοποιούσαν εκφράσεις της αργκό.
 
Στη συνέχεια, οι µελετητές ανέλυσαν την αλληλογραφία γνωστών προσωπικοτήτων, όπως του Ζίγκµουντ Φρόυντ µε τον Καρλ Γιουνγκ, που επικοινωνούσαν επί εβδοµαδιαίας βάσης για περίπου επτά χρόνια. Από τον τρόπο και τη συχνότητα που χρησιµοποιούσαν αντωνυµίες, προθέσεις κ.ά. αποκαλύφθηκε η θυελλώδης σχέση τους: από τις πρώτες µέρες του αλληλοσεβασµού έως την ύστατη αµοιβαία περιφρόνηση. Στο τελευταίο στάδιο της µελέτης, που δηµοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Προσωπικότητα και Κοινωνική Ψυχολογία», το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ερωτικές σχέσεις.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη γλωσσική επικοινωνία δύο γνωστών ζευγαριών: των βικτωριανών ποιητών Ελίζαµπεθ Μπάρετ και Ρόµπερτ Μπράουνινγκ και των ποιητών του 20ού αιώνα Σίλβια Πλαθ και Τεντ Χιουζ. Και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως οι µεγαλύτερες αλλαγές στη σχέση των ζευγαριών είχαν αποτυπωθεί στην ποίησή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε