Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πίσω στην πατρίδα ο Στρος Καν – Δείτε Βίντεο

Πίσω στην πατρίδα ο Στρος Καν – Δείτε Βίντεο

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μέχρι πριν λίγο καιρό επικρατέστερος για την γαλλική προεδρία, επέστρεψε στο Παρίσι σήμερα μετά τη νομική του περιπέτεια στη Νέα Υόρκη που άλλαξε τελείως το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία.

Η επιστροφή του σημαίνει το τέλος μιας τετράμηνης δύκολης μάχης με το ποινικό σύστημα της Νέας Υόρκης που άρχισε όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Κένεντι με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού καμαριέρας πολυτελούς ξενοδοχείου του Μανχάταν.

Λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του, ο Στρος-Καν έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου ήταν γενικός διευθυντής, και ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζόμενους.

O Στρος Καν φτάνει στο Παρίσι

“Παγωμάρα” στους Σοσιαλιστές

Όμως ο Στρος-Καν του οποίου η υπόληψη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, δεν αναμένεται να έχει την ίδια θερμή υποδοχή και στο Παρίσι, παρά τις πρώτες αντιδράσεις ικανοποίησης ότι τελικά απέφυγε τις διώξεις ενός δικαστικού συστήματος που οι Γάλλοι θεωρούν πολύ σκληρό.

Η δυσαρέσκεια είναι φανερή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που οδεύει προς τις προκριματικές εκλογές του Οκτωβρίου, αφού πρώτα χρειάστηκε να συνασπιστεί γύρω από δύο άλλους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2012.

Μια ημέρα πριν την επιστροφή του, οι Σοσιαλιστές τηρούσαν σιωπή για τον μελλοντικό του ρόλο και η κοινή γνώμη στη Γαλλία είχε στραφεί στην επικείμενη δίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ.

Πολλοί Σοσιαλιστές κρατούν ήδη αποστάσεις από τον Στρος-Καν, δείχνοντας την απέχθειά τους για την συμπεριφορά του και την φήμη του σχετικά με τις γυναίκες.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος, μίλησε αόριστα για το ρόλο του Στρος-Καν στις εκλογές και δεν αναφέρθηκε σε υπουργικό πόστο. Η αντίπαλός του Μαρτίν Ομπρί κράτησε την ίδια στάση επισημαίνοντας μάλιστα σε συνέντευξή της στο Canal+ ότι συμφωνεί με τις άλλες γυναίκες για την στάση του Στρος-Καν απέναντι στο αντίθετο φύλο.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ο Πιερ Μοσκοβισί τον εγκατέλειψε αναλαμβάνοντας συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ. Το ίδιο και ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς που στηρίζει την Ομπρί.

Για τον Μισέλ Ροκάρ, σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό, ο Στρος-Καν είναι “ψυχικά άρρωστος…και βρίσκεται εκτός παιχνιδιού”.

Νέες δικαστικές περιπέτειες

Εκτός από όλα αυτά ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει μπροστά του μια αστική δίκη στη Νέα Υόρκη, αλλά και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της γαλλίδας δημοσιογράφου, Τριστάν Μπανόν, 30 χρόνια νεότερής του, ότι αποπειράθηκε να την βιάσει.

Παρά την αναμενόμενη ψυχρή υποδοχή, ο Στρος-Καν πιστεύεται ότι θα παίξει κάποιο ρόλο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ίσως με την ιδιότητα του συμβούλου.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το περασμένο σαββατοκύριακο δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων δεν επιθυμούν να αναλάβει ο Στρος-Καν κυβερνητικό αξίωμα αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Όμως, οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κόμματός του έχουν αντίθετη άποψη και θα ήταν ικανοποιημένοι αν αναλάμβανε ένα υπουργείο.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα κάνει την πρώτη του δημόσια “εμφάνιση” δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και εφημερίδες για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ένας άλλος υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε πως ο Στρος-Καν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το κόμμα και τους ψηφοφόρους του όπως έκανε και στο ΔΝΤ. “Πρέπει να κάνει την ίδια κίνηση όπως αυτή προς τους εργαζόμενους στο ΔΝΤ, μετά την δοκιμασία που περάσαμε όλοι εξαιτίας της υπόθεσης αυτής”, είπε χαρακτηριστικά στο iTele TV αυτήν την εβδομάδα.

Αναχώρηση από το σπίτι της Τραιμπέκα στη Νέα Υόρκη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε