Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πιθανή εξαγορά της BP από την ExxonMobil

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ExxonMobil, ζήτησε από την Ουάσινγκτον την άδεια να εξετάσει τη δυνατότητα εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας BP Plc, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς επικαλούμενη πηγές της πετρελαιοβιομηχανίας.

“Έχουν γίνει συζητήσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο και η Exxon έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάποια προσφορά, όμως ανοίγουν το δρόμο” ανέφερε μία πηγή της εφημερίδας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε τυχόν προσφορές που θα γίνουν από την ExxonMobil και από μια άλλη αμερικανική εταιρεία που, κατά πληροφορίες, είναι η Chevron. Η ΒΡ πάντως απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Φήμες για την εξαγορά της εταιρείας είχαν κυκλοφορήσει στο πρόσφατο παρελθόν, δεδομένου ότι η ΒΡ αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλει για να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα η BP προσέγγισε στρατηγικούς επενδυτές για να εξετάσει την πιθανότητα μιας συνεργασίας και να αποφύγει την πώληση. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εξαγορά της εταιρείας.

Η Σάντεϊ Τάιμς σημειώνει πάντως ότι η BP έχει προχωρήσει στο σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να χρηματοδοτήσει με τα έσοδα τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας. Φέρεται ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Apache Corporation για την πώληση ενεργητικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα μερίδιο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Πράντχοου Μπέι της Αλάσκας. Άλλα περιουσιακά στοιχεία της που έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα μερίδιά της στην αργεντίνικη εταιρεία πετρελαίων Pan American Energy καθώς και συμφέροντα που διατηρεί στη Βενεζουέλα, την Κολομβία και το Βιετνάμ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε