weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πλειοψηφία Μακρόν και… αποχής – Αυτή είναι η νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας

Πλειοψηφία Μακρόν και… αποχής – Αυτή είναι η νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας | Newsit.gr

Είναι μια από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της 5ης Δημοκρατίας. Και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν η πλειοψηφία των Γάλλων δεν γυρνούσε την πλάτη στους πολιτικούς και αυτή τη φορά. Η αποχή έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 56,83%.

Το République en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem (του Φρανσουά Μπαΐρού) εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού. Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Από τις 11 περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η 11η στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des démocrates et indépendants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6. Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία (του Μελανσόν) 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3. Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες, με τη Λε Πεν και τον σύντροφό της να μπαίνουν στη Βουλή αλλά το κόμμα, που διπλασίασε τη δύναμή του, δεν σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα.

Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς. Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Απόψε, παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη… ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, πριν ανακοινώσει την παραίτησή του.

Αρκετοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν: οι Μαριζόλ Τουρέν, Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, Ναντζά Βαλό-Μπελκασέμ και Μιριάμ αλ Κομρί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά το REM δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο εναντίον του στην περιφέρεια της Εσόν, ανακοίνωσε την νίκη του με το 50,3% των ψήφων. Η αντίπαλός του Φαριντά Αμρανί διεκδικεί επίσης την νίκη και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Όπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει σήμερα Δευτέρα (19.06.2017) ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές. Οι έξι υπουργοί της κυβέρνησης Φιλίπ που ήταν υποψήφιοι εξελέγησαν: ο Κριστόφ Καστανέρ, ο Ρισάρ Φεράν, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Μπρουνό Λε Μερ, η Ανίκ Ζιραρντέν, ο Μουνίρ Μαχζουμπί και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Στη νέα γαλλική Βουλή θα υπάρχει έντονο το… άρωμα γυναίκας. Συνολικά 223 υποψήφιες κέρδισαν την εκλογή τους και θα είναι μέλη της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έναντι 155 που εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM