Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πληρώνουν με τη ζωή τους την οικογενειακή τιμή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 5.000 δολοφονίες γυναικών κάθε χρόνο γίνονται στο όνομα της οικογενειακής τιμής.

Αυτό κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. «Στο όνομα της προστασίας της οικογενειακής τιμής, γυναίκες και κορίτσια σκοτώνονται από σφαίρες, λιθοβολούνται, καίγονται, θάβονται ζωντανές, στραγγαλίζονται, πνίγονται και μαχαιρώνονται μέχρι θανάτου με τρομακτικό ρυθμό», δήλωσε η αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών. 

Παρόλα αυτά τα περισσότερα από τα 5.000 εγκλήματα τιμής που γίνονται κάθε χρόνο στον κόσμο δεν έρχονται στη δημοσιότητα, όπως και τα αμέτρητα περιστατικά βίας κατά γυναικών και κοριτσιών από τους συζύγους τους, τους πατεράδες, τα παιδιά, τους θείους ή άλλους άνδρες και κάποιες φορές και από άλλες γυναίκες, μέλη της οικογένειάς τους. 

Οι πιο συχνοί λόγοι για αυτά τα εγκλήματα είναι η παραβίαση των οικογενειακών ή κοινωνικών κανόνων σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, η άρνηση των αναγκαστικών γάμων, το αίτημα των γυναικών για διαζύγιο ή για κληρονομιά, εξήγησε η Πιλάι. 

Σε κάποιες χώρες η νομοθεσία προστατεύει όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα, ενώ μπορεί να τους φέρονται και με θαυμασμό, συμπλήρωσε, καταγγέλωντας τη βία που δέχονται οι γυναίκες μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. 

«Εκτιμάμε ότι μία γυναίκα στις τρεις σε όλο τον κόσμο έχει χτυπηθεί, βιαστεί ή πέσει θύμα άλλων μορφών κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτές οι πράξεις βίας διαπράττονται τις περισσότερες φορές μέσα από την οικογένεια», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε