Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πλήττεται το οικοσύστημα του Δούναβη

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο εφιάλτης έφτασε στο Δούναβη και το οικοσύστημα ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης πλήττεται ήδη. Βρέθηκαν τα πρώτα νεκρά ψάρια, στο κόκκινο ο συναγερμός!

Η κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμίνας του Αζκα στην Ουγγαρία έφθασε σήμερα το πρωί στον Δούναβη και οι αρχές εντόπισαν ήδη πολλά νεκρά ψάρια.

Τα νεκρά ψάρια έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου ο ποταμός Ρααμπ χύνεται στο Δούναβη. Δεν αντέχουν σε ένα ΡΗ που φθάνει στο 9,1. Το κανονικό ποσοστό των αλκαλίων είναι 8 σε μια κλίμακα μέχρι 14.

 
Η τοξική λάσπη πέρασε από τον Ράμπα στον Δούναβη κατά τις 09.30 σήμερα το πρωί.
 
Η οικολογική καταστροφή που έπληξε την Ουγγαρία απειλεί ολόκληρο το οικοσύστημα του Δούναβη, ενώ ήδη έχει καταστρέψει εκείνο του ποταμού Μάρκαλ.

Τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισµό της τοξικής λάσπης που διέρρευσε από εργοστάσιο αλουµινίου και απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα του Δούναβη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προέβλεψε ότι η Βουδαπέστη θα αναγκαστεί να αποταθεί στην ΕΕ για βοήθεια σε τεχνικά µέσα και οικονοµικούς πόρους. Περιέγραψε τη διαρροή ως το χειρότερο χηµικό ατύχηµα στην ιστορία της χώρας, εξηγώντας πως για να αποτραπούν οι µακροπρόθεσµες συνέπειες, θα πρέπει στη µολυσµένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώµα πάχους 2 εκατοστών.

Στη Σερβία οι αρχές εξετάζουν τακτικά την ποιότητα των υδάτων, ακόμη και αν η ρύπανση από βαρέα μέταλλα δεν απειλεί προς το παρόν τη χώρα. Η Κροατία είναι επίσης σε κατάσταση συναγερμού και διατηρεί συνεχή επαφή με τις ουγγρικές υπηρεσίες.

Δείγματα νερού λαμβάνονται κάθε τρεις ώρες από τον Δούναβη από την Εθνική Υπηρεσία Υδάτων της Ρουμανίας. Πάντως, οι ουγγρικές αρχές ανέφεραν έχουν δημιουργήσει φράγματα κυρίως, στον ποταμό Μάρσαλ, για να εξασφαλίσουν την αραίωση των τοξικών ουσιών και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη διασπορά τους προς τον Δούναβη. Ο Μάρσαλ χύνεται στον ποταμό Ραάμπ που είναι άμεσος παραπόταμος του Δούναβη.

Πιθανή άφιξη ρύπων στον Δούναβη στη Ρουμανία, δεν θα συμβεί παρά μόνο σε τέσσερις με πέντε ημέρες με κάποια αραίωση, εκτιμούν οι αρχές. Ο ποταμός εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από ένα δέλτα που απλώνεται στην Ρουμανία και την Ουκρανία, ένας φυσικός βιότοπος που περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε