Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πνίγεται στο αίμα η επανάσταση στη Συρία

Στο αίμα πνίγει την εξέγερση στη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπου ελεύθεροι σκοπευτές θέρισαν διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι οι νεκροί της περασμένης εβδομάδας είναι τουλάχιστον 55. Ορισμένοι στη Συρία λένε ότι ο απολογισμός ίσως είναι διπλάσιος.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή μετά τις προσευχές πληροφορίες έκαναν λόγο για 23 νεκρούς, με θύματα για πρώτη φορά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Οι πληροφορίες για τα θύματα ήταν περιορισμένες. Οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις κινήσεις των δημοσιογράφων.

Στην Δαμασκό συγκεντρώθηκαν  και υποστηρικτές του Άσαντ και του Μπάαθ.

Στη Ντεράα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορείες τις κηδείες ορισμένων θυμάτων, φωνάζοντας “Ελευθερία”. Σε μια κεντρική πλατεία, ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς είδε διαδηλωτές να ρίχνουν ένα άγαλμα του πατέρα του Άσαντ, του εκλιπόντος πρώην προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πριν άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ανοίξουν πυρ από κτήρια με αυτόματα όπλα.

Το πλήθος στην πλατεία, περίπου 3.000 άνθρωποι, σκόρπισε δεχόμενο σφαίρες και δακρυγόνα. Ο ανταποκριτής είπε ότι είδε τραυματίες να μεταφέρονται με αυτοκίνητα και ασθενοφόρα. Είναι ασαφές εάν και πόσοι από τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Το απόγευμα χθες οι άνδρες των υπηρεσιών ήταν άφαντοι και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην κεντρική πλατεία όπου έβαλαν φωτιά σε κρατικό κτήριο.

“Το φράγμα του φόβου έχει σπάσει. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στον δρόμο για την ανατροπή του καθεστώτος”, είπε ο Ιμπραήμ, ένας δικηγόρος στη Ντεράα, που συνέκρινε όσα συμβαίνουν με τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και αλλού. “Έχουμε φθάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή”, πρόσθεσε.

Στην πόλη Σαναμέιν, στην ίδια περιοχή με τη Ντεράα, κάτοικοι είπαν ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα κτήριο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού–που θεωρείται μέρος του συστήματος ασφαλείας του Μπάαθ, το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν “ένοπλους” που προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτήριο στη Σαναμέιν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι τα αιτήματα των πολιτών της Συρίας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι θεμιτά και πρέπει να γίνουν σεβαστά από το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.Ο Μπαν δήλωσε ότι συζήτησε σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία με τον Άσαντ τηλεφωνικά και επισήμανε ότι οι λαοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής “εκφράζουν δημοκρατικές προσδοκίες με ειρηνικά μέσα”.

“Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους”, είπε ο Μπαν, καλώντας τις αρχές της Συρίας να επιδείξουν την “μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και εκφράζοντας την ελπίδα για μια ουσιώδη απάντηση” στις “θεμιτές” διαμαρτυρίες των σύρων πολιτών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Συρία. Εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “καταδικάζουμε έντονα τις απόπειρες της συριακής κυβέρνησης να καταστείλει και να εκφοβίσει τους διαδηλωτές”.

Ο Άσαντ υποσχέθηκε την Πέμπτη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να επιτρέψει περισσότερες ελευθερίες και να καταπολεμήσει την διαφθορά, καθώς και να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε το 1963. Ακόμα, εξήγγειλε μεγάλες αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Την 31η Ιανουαρίου ο Άσαντ είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο να εξαπλωθούν στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ντόμινο της αλλαγής έφτασε στη Δαμασκό – Η Συρία που δεν ξέρουμε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε