Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ποια αεροπορία της Λιβύης; – Η εγκληματική στάση της Δύσης

Δεν φτάνει που επί 42 χρόνια οι ηγέτες όλου του κόσμου υποδέχονταν τον Μουαμάρ Καντάφι ως “ηγέτη” ενός λαού, δεν φτάνει που όσο ο μισός πλανήτης τον θεωρούσε τρομοκράτη ο άλλος μισός υπέγραφε συμβόλαια

για να πάρει τα πετρέλαιά του επιτρέποντάς του να κάνει μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων, όλοι εδώ και μία εβδομάδα παρατηρούν ψυχρά τη νέα σφαγή του Λιβυκού λαού.

Επί 15 ημέρες ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποφασίσει αεροπορικό αποκλεισμό. Αντιδρούν κάποιες χώρες όπως η Ρωσία ή η Ινδία και αντιδρούν γιατί έχουν οικονομικά συμφέροντα.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ που δεν αντιδρούν σε έναν “αεροπορικό αποκλεισμό” έκαναν όμως τα πάντα για να δώσουν το χρόνο στον Καντάφι να πνίξει στο αίμα την επανάσταση.

Η δικαιολογία ήταν ότι για έναν αεροπορικό αποκλεισμό θα χρειαζόταν μάχη με την αεράμυνα και την πολεμική αεροπορία της χώρας!

Ποια αεράμυνα όμως και ποια αεροπορία;

Η τελευταία προσπάθεια του Καντάφι να αγοράσει αεροπλάνα τύπου Mig29 και Mig31, αλλά και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους SAM ήταν το 1999, αλλά απέτυχε.

Αυτή τη στιγμή στην Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία έχουν μείνει μερικά Mig21 τα οποία θεωρούνται ερείπια και περίπου 50 παλιά Mig23 σε κακή κατάσταση και αυτά. Κάποια Su24 είναι ικανά μόνο να “σφάζουν” αμάχους και μόνο απειλή για τα ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα δεν μπορούν να θεωρηθούν.Όσο για τα Mirage F1, ούτε συζήτηση, η αεροπορία της Λιβύης είναι από τις ελάχιστες που ακόμη δεν τα έχουν αποσύρει.

Όσο για την αεράμυνα… αυτή είναι μάλλον σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρήκαν οι ΗΠΑ όταν επιτέθηκαν το ’86 στη Βεγγάζη και την Τρίπολη και σάρωσαν τους στόχους τους.

Απέναντι σ’ αυτή την… πανίσχυρη δύναμη το ΝΑΤΟ καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και τώρα που ο Καντάφι είναι έτοιμος να καταλάβει το τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων “ασθμαίνοντας” τρέχουν να βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης:
Μέσα στις επόμενες ώρες αρχίζουν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης – Συμμετέχει η Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε